eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Új adó vagy spórolás jön az "elvárt adó" helyett

Később dönt a kormány arról, hogy bevételnöveléssel vagy kiadáscsökkentéssel akarja-e pótolni az elvárt adó eltörlése miatt keletkező költségvetési hiányt - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály reagálásában kiemelte: a Fidesz azt javasolja, hogy a kormány térítse vissza az eddig beszedett elvárt adót. A Deloitte vezető adópartnere viszont úgy vélekedett, nehezen megoldható helyzetet teremtett az Alkotmánybíróság azzal, hogy nem visszamenőleges hatállyal semmisítette meg az elvárt adót.

Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: szükség van az elmaradó bevétel pótlására, hiszen mindenképpen tartani akarják a konvergencia-programban rögzített 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt.

Az Alkotmánybíróság kedden semmisítette meg az úgynevezett elvárt adóról szóló jogszabályt, és az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítették az elvárt adó előlegének megfizetéséről szóló rendelkezést is.

A testülethez benyújtott indítványok szerint az új adó azért sértette volna a közteherviselés elvét, mert olyan jövedelmet tekintett adóalapnak, amelyet a vállalkozások valójában nem szereztek meg.

A pénzügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy a több tízmilliárd forintos bevételkiesést új adó bevezetésével pótolja a kabinet.A Fidesz azt javasolja, hogy a kormány térítse vissza az eddig befizetett elvárt adót, így javítva a hazai vállalkozások versenyképességét - emelte ki Varga Mihály.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a kormány nincs tisztában azzal, hogy döntéseinek jogi környezete nem megalapozott. Emlékeztetett, hogy az elvárt adó megsemmisítése előtt a házipénztáradóról szóló jogszabály sem ment át az alkotmányossági rostán.

Varga Mihály szerint az Alkotmánybíróság döntése is azt mutatja, a magyar gazdaság még nincs stabil és kiegyensúlyozott pályán.Nagyon nehezen megoldható helyzetet teremtett az Alkotmánybíróság azzal, hogy nem visszamenőleges hatállyal semmisítette meg az elvárt adót - mondta az InfoRádiónak a Deloitte vezető adópartnere.

Oszkó Péter szerint február 27-én még nem születhet adóalap-kalkuláció, mivel ezt a teljes évre kellene kiszámolni. Jogszabály nem kötelezi az érintetteket, hogy készítsenek zárást ezzel a dátummal - tette hozzá az adószakértő. Kiemelte: jelenleg nem tudja megmondani sem az adózó, sem az adóhatóság, hogy kell-e elvárt adót fizetni.

Az adószakértő szerint meg kellene alkotni a szükséges eljárási szabályokat, vagyis kimondani, hogy az érintettek készítsék-e el a február 27-ig vonatkozó kalkulációt. Hozzátette: a pénzügyi tárcának rendelkezést kellene hoznia, hogy milyen módon kell kiszámolni az adóalapot, ám elképzelhető, hogy ezt is megtámadnák az Alkotmánybíróságon, és így lehetne rendezni a kialakult helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×