eur:
392.53
usd:
354.65
bux:
72749.76
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Eladták az oroszoknak a Malévot

Aláírták a Malév privatizációs szerződését. Az Airbridge társaság 200 millió forintért veszi meg a légitársaság mintegy 100 százalékos részvénycsomagját, és legalább 50 millió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) tőkeemelést vállal - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.

A tranzakció pénzügyi zárásának tervezett időpontja március vége, ekkor kerülhet sor a vételár megfizetésére, valamint a befektető által már korábban letétbe helyezett 20 millió euróból történő tőkeemelés megvalósítására is.

"Az ÁPV Zrt. elégedett a privatizáció eredményeivel, az értékesítés mindenképpen pozitív hatású a légitársaság számára" - közölte a szervezet.

A vagyonkezelő szerint a Magyar Állam a Malév Zrt. értékesítése révén nem szenved hátrányt, kötelezettségeinek egy jelentős része megszűnik.

"Eközben a légitársaság hosszabb távú működésének feltételei kedvezően alakulnak, a tulajdonosváltás révén jelentős tőkéhez és addicionális piaci lehetőségekhez jut" - áll a közleményben.

Fellendülést ígér az új tulajdonos

A Malév két éven belül nyereséges lesz, és az utasforgalom évente 20-25 százalékkal nő majd - mondta Borisz Abramovics, az Airbridge fő részvényese.

A növekedési dinamika új munkahelyeket teremt, tömeges elbocsátás nem lesz - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a Malév menedzsmentje nagy munkát végzett a létszám optimalizálására.

A Oneworld légiszövetséghez történő Malév-csatlakozással kapcsolatban az orosz üzletember hangsúlyozta, hogy mindig támogatták a csatlakozást és mindent megtesznek, hogy a magyar légitársaság sikeres legyen a szövetségen belül.

A privatizációs szerződés részleteiről Borisz Abramovics nem kívánt beszélni.

Leonov Péter, az AirBridge Zrt. igazgatóságának tagja elmondta, hogy az AirUnion, amelynek Borisz Abramovics az elnöke, megrendeléseket hoz a Malév leányvállalatának, az Aeroplexnek is.

Az öt orosz légitársaságot magába foglaló AirUnion 18 Boeinggel rendelkezik, és az AirUnion tulajdonában lévő fapados Sky Express repülőgépeit is az Aeroplex javíthatja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges 900 orvos helyett csak 200-300-an jelentkeztek a feladatra. A Magyar Orvosi Kamara szerint félő, hogy tovább nő a betöltetlen praxisok száma.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 2. 11:24
×
×
×
×