eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Génmódosított kukorica: megmarad a döntési jogunk

Továbbra is Magyarország dönthet a génmódosított kukorica köztermesztésének engedélyezéséről - döntöttek Brüsszelben az uniós tagállamok környezetvédelmi miniszterei.

A testület minősített többséggel szavazta le az Európai Bizottság indítványát, amely szerint Magyarország két héten belül köteles lett volna engedélyezni az úgynevezett gm-növények vetését.

A Brüsszelben tartózkodó Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: a tilalom fenntartásához a tagországok 345 szavazatából legalább 255-öt kellett megszerezni, végül 272 voks érkezett.

A miniszter beszámolt arról, hogy a moratórium megerősítését Anglia, Hollandia, Svédország és Finnország utasította el. Románia az erőteljes magyar lobbi ellenére tartózkodott az ügyben, viszont Csehország és Portugália az eddig képviselt álláspontjukkal ellentétben támogatták Magyarország törekvését.

Persányi Miklós közölte: a szavazás eredményeként a gm-növények engedélyezése ügyében jó darabig nem lesz probléma Magyarországon.

A miniszter utalt arra, hogy a tilalom feloldását kezdeményező Európai Bizottság a jövőben várhatóan változtat a gm-növények engedélyezésén, ugyanis Magyarországon kívül több más tagállam is ellenzi az új technológia alkalmazását.

A magyarországi zöld szervezetek történelmi jelentőségűnek értékelik a döntést. A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége közös közleményben üdvözölte a kormány "komoly erőfeszítéseit".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×