eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Idén csökkennek a lakásárak

Aki abban reménykedik, hogy idén az ingatlanárak emelkedéséből húz hasznot, az téved. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis tavaly azt valószínűsítette, hogy idén országos szinten 10-15 százalékkal csökkennek a lakóingatlan-árak.

A prognózist a Duna House friss tanulmánya is alátámasztja. A cég elemzési vezetője az InfoRádióban azt mondta: a kormányzati megszorítások következtében kevesebb lakás épül, csökken a vásárlóerő, ennek megfelelően pedig csökkennek az árak is.

Mint azt Murányi Ákos elmondta, már jelenleg is óriási kínálat van a használt lakások piacán. Budapesten a belváros és a nagyobb közlekedési csomópontok kivételével nemhogy emelkedésre nem lehet számítani, hanem inkább árcsökkenés jellemezheti a piacot.

Mivel nem várhatók piacélénkítő kormányzati intézkedések sem, például kedvezményes lakáshitelek, vagy adó-visszatérítések, ezért csak akkor mozdulhat meg a piac, ha a bankok állnak elő alacsonyabb kamatozású hitelekkel.

A családokra az jellemző, hogy egyre alacsonyabb összegű törlesztőrészletet tudnak bevállalni, ezért egyre gyakoribbak a 30-35 évre felvett hitelek.

Európai összehasonlításban Magyarországon még mindig olcsónak számítanak az ingatlanok. A londoni vagy a párizsi ingatlanárakat meg sem közelíti a budapesti, de még Bukarest belvárosában is előfordul, hogy másfélszer akkora négyzetméteráron kínálnak lakásokat, mint a magyar fővárosban.

A magyar lakásárakat azonban az európai árszint legfeljebb akkor befolyásolja, ha Magyarországon is euróval fizetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×