eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bekeményít az APEH

Az APEH idén az eddigieknél lényegesen nagyobb figyelmet fordít a magányszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának összhangjára - mondta el az adóhivatal elnökhelyettese.

Ebben az évben már csaknem háromezer vagyonosodási vizsgálatot végeztek el az ellenőrök, az idei évre tervezett tízezerből.

A vagyonosodási vizsgálatok kiválasztása az adóhivatal adatbázisára épül, emellett figyelembe veszik, ha a nagy értékű ingó- és ingatlanvagyon nincs arányban a bevallott jövedelemmel - mondta el az APEH elnökhelyettese az InfoRádióban.

Varga Lászlóné hozzátette: a tartósan veszteséges vállalkozások, a minimálbérre vonatkozó bejelentések és a nagy összegű tagi kölcsönök is a vizsgálat alapjául szolgálnak.

Nagy figyelmet fordítanak a körbeszámlázásokra, az értékesítési láncokra, valamint azokra a cégekre is, akik minimálisra próbálják csökkenteni áfafizetési kötelezettségüket.

Ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozások is, amelyek jogerősen felfüggesztett adószámú adózótól fogadtak be számlát. Preventív jelleggel pedig ellenőrzik azokat is, akik új adók megfizetésére kötelezettek, például a különadóra.

Az adóhatóság elnökhelyettese kiemelte, hogy minden esetben külön ellenőrzik azt is, igénybe vette-e a gázártámogatást a vizsgálat alanya.Az adóhatóság azt is vizsgálja, hogy az adózók és a foglalkoztatók eleget tesznek-e járulékfizetési kötelezettségüknek.

Az APEH vizsgálata kiterjed azokra, akik tartósan a minimálbér összegét vallják be, valamint megnézik, hogy a felvett jövedelmek után megfizetik-e a járulékokat - nyilatkozta az InfoRádiónak Hajdú Miklósné főosztályvezető.

Kiemelte: a házipénztárak vizsgálatának a célja az, hogy kiderüljön, a kimutatott összegek valóban fellelhetők-e.

Hozzátette: az áfaminimalizálókat is alaposan górcső alá veszi az APEH.

Tavaly minden második vizsgálat szabálytalanságot mutatott ki, és ebből 60 milliárd forint adókülönbözet keletkezett - ismertette Hajdú Miklósné.

Még több rapid egység


A Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak elmondta: a jelenlegi tízről tizenkettőre növelik az úgy nevezett rapid egységek számát is, amelyek néhány órán belül tudnak adóellenőrzést végrehajtani.

Juhász István hozzátette: az adóellenőrök a Vám- és Pénzügyőrség munkatársaival együttműködve végeznek konkrét operatív ellenőrzéseket, jellemzően árueredet-vizsgálatokat, leltárellenőrzést vagy a nyugtaadási kötelezettség betartását figyelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×