eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megnevezték a Magyar Nemzeti Bank új alelnökét

A Monetáris Tanács változatlanul 8 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Auth Henrik alelnök ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke Szapáry György alelnök utódául Gerhardt Ferencet jelöli.

A jegybanktörvény kimondja, hogy a Magyar Nemzeti Bank három, legfeljebb öt alelnökének kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé.

Jelenleg három alelnöke van a jegybanknak, ami a törvény által előírt minimum. Szapáry György 6 éves mandátuma február 20-án lejár, ami azt jelenti: Járai Zsigmondnak meg kell jelölnie az utódját, hogy a bank működőképessége fennmaradjon.

A mostani helyzet azért számít különlegesnek, mert Járai Zsigmond mandátuma nem sokkal később, március 2-án jár le, így az a helyzet áll elő, hogy a jelölést a régi elnök teszi meg, viszont az új elnök fog vele együtt dolgozni.

Járai Zsigmond nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy szívesen egyeztetett volna az új alelnök személyéről utódjával, ám az ő neve nem ismert, mivel a miniszterelnök még nem hozta nyilvánosságra.

A jelölt nevét Gyurcsány Ferenc, kormányfő fogja a köztársasági elnök elé terjeszteni, ezért kérdés, mi történik, ha a miniszterelnök nem ért egyet a jegybank elnökének javaslatával.

Járai Zsigmond nyilatkozatában kitért arra is, hogy 7-8 lehetséges jelölttel egyeztetett, azonban a jelölést talán éppen a jelenlegi helyzet miatt, egyetlen jelölt, Gerhardt Ferenc vállalta.

Marad az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A testület a jegybanki alapkamatot legutóbb október 25-i hatállyal emelte 25 bázisponttal 8 százalékra.

Az alapkamat június óta 2 százalékponttal emelkedett, 6 százalékról 8 százalékra.

A döntés megegyezett az elemzők várakozásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×