eur:
387.07
usd:
359.07
bux:
69006.56
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Ismét a megszokott olajmennyiség érkezik

Hajnali fél egy óta ismét a megszokott olajmennyiséget kapja az ország a Barátság-vezetéken - közölte a Mol kommunikációs vezetője.

Ferencz I. Szabolcs az InfoRádióban elmondta: Fényeslitkénél óránként 1.100 tonna nyersolaj érkezik, amelyet már a finomítókba irányítottak.

A MOL kommunikációs vezetője hozzátette: amint garanciát kapnak Oroszországtól arra, hogy újabb viták esetén nem állítják le a szállításaikat, megkezdik a stratégiai tartalékok feltöltését.

Ferencz I. Szabolcs szólt arról is, hogy szerda 15 óra óta mintegy 8-9 ezer tonna olajat használtak fel a 90 napra elegendő készletből.

A gazdasági és közlekedési miniszter szerdán azt mondta: a szállítások visszaállításától függetlenül Brüsszelben megtartják az olajbiztonsági tanácsülést, amelyen Európának garanciákat kell kapnia Oroszországtól és a tranzitországoktól arra, hogy a jövőben üzleti viták nem veszélyeztetik más országok ellátását.

Kóka János hozzátette: Magyarország akkor tekinti folyamatosnak a szállítást, ha a Fehéroroszország által korábban kivett mennyiség visszajuttatása után folyamatosan érkezik az orosz kőolaj.

Szlovákiába is folyik már

Szlovákia röviddel szerda éjfél óta kap ismét kőolajat a Barátság vezetéken. A gazdasági minisztérium szóvivője szerint a teljes kapacitású szállítás felújítása műszaki okokból mintegy 4-5 napot vehet igénybe.

A szlovák kormány kedd délelőtt még arról döntött, hogy a folyamatos termelés érdekében mintegy 100 ezer tonna olajat kölcsönöz az állami tartalékból a Slovnaft olajfinomítónak. Erre azonban feltehetően nem lesz szükség.

Németországba is megérkezett

Az orosz nyersolaj már Németországba is eljutott, így várhatóan csütörtök délután üzembe helyezik a két legnagyobb kelet-németországi finomítót, a schwedtit és a leunait. Az olajszállítás kiesése azonban tartós belpolitikai vita forrásának ígérkezik Berlinben.

A kancellár ugyan az első perctől kezdve derűlátóan nyilatkozott mind a Moszkva és Minszk között kirobbant vita megoldását mind pedig Németország energiaszolgáltatásának zavartalanságát illetően. Igaz a színfalak mögött lázas diplomáciai tevékenység folyt. A német külügyminiszter telefonon kapcsolatban lépett orosz kollégájával az olajszállítások folytatása érdekében.

A Barátság kőolajvezeték leállítása azonban belpolitikai vihart is kavart Berlinben, amelyet éppen a kancellár kijelentése robbantott. Angela Merkel ugyanis kijelentette, hogy fontolóra kellene venni az atomerő hasznosítását is, mint alternatív energiaforrást.

Nem ez volt az utolsó?

Az orosz-fehérorosz olajválság legfőbb üzenete, hogy vajon Moszkva mennyire megbízható partner, másrészt az uniós országoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy alternatív beszerzési forrásokat keressenek - mondta el az Inforádiónak az ING londoni olajipari elemzője.

Zékány András közölte: bár lehetséges más úton is beszerezni az olajat, az drágább, mint az Oroszországból érkező.

A megegyezést gyorsíthatta, hogy Fehéroroszországnak nem nagyon van más lehetősége az olaj beszerzésére, ráadásul ott a magyarországinál keményebb tél van, így szükség van az energiaellátásra.

A megállapodás azonban Oroszországnak is érdeke volt. Mivel a külföldre szállított olaj nagy részét a Barátság vezetéken keresztül szállítják, ha elzárják ezeket a csapokat, néhány héten belül túltermelési válság alakult volna ki.

Zékány András azt mondta: a jövőben is számíthatunk hasonló konfliktusra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×