eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Bizalmatlanok és kerülik a kockázatot a németek

A tőzsde kedvező alakulásának eredményeként a múlt évben csúcsszintre emelkedett a német háztartások megtakarításainak összege. A Dresdner Bank egy belső használatra készített felméréséből azonban kitűnik az is, hogy változatlanul bizalmatlanság mutatkozik a részvények iránt.

A német nemzeti bank csak a jövő hónapban tervezi a magánszemélyek vagyoni helyzetéről készült felmérés közzétételét, a Dresdner Bankból kiszivárgott adatok azonban máris azt bizonyítják, hogy tavaly minden eddiginél nagyobb összeggel rendelkeztek a német háztartások.

Az év során kereken 6 százalékkal emelkedett a megtakarítások összege és az esztendő végére meghaladta a 4 és fél billió eurót. Ez nagyrészt összefügg azzal, hogy tavaly fokozatosan emelkedtek a tőzsdei árfolyamok.

Ennek ellenére a németek többsége továbbra is bizalmatlan a részvénybefektetések iránt. A kimutatásban szereplő 140 milliárd euró újra befektetett összeget is csak töredékben invesztálták részvényekbe.

A kimutatás szerint főleg a nemrég divatba jött garantált hozamot igérő befektetési lehetőségek iránt nőtt meg a kereslet, ami szintén arra utal, hogy a németek a kisebb kockázat hívei, még akkor is, ha ez alacsonyabb hozammal jár.

A takarékosság mértéke azonban - főleg az esztendő vége felé - érezhetően hanyatlott, amit a Dresdner Bank szakértői a január elsején életbe lépett 3 százalékos áfa-emelésre vezetnek vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×