eur:
387.36
usd:
356.44
bux:
68160.47
2024. május 17. péntek Paszkál

Vége a Barátságnak, nem megy az olaj

Leállt az orosz olajszállítás Lengyelországba és Németországba a Barátság-vezetéken - közölte a lengyel PERN vezetéküzemeltető. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint a háttérben az orosz-fehérorosz vita áll, amely egy-két hétig tarthat.

Moszkvai elemzők már a múlt héten jelezték a várható problémát az orosz-fehérorosz olajvámvita miatt.

Oroszország január 1-jétől tonnánként 180 dolláros exportvámot vetett ki a Fehéroroszországba irányuló, évi húszmillió tonnányi olajszállításaira, válaszul Fehéroroszország tonnánként 45 dolláros tranzitdíjjal sújtotta a területén áthaladó Barátság vezetéken Európába áramló évi 70 millió tonnányi orosz olajat.

Ez a tranzitdíj valamivel több mint 10 százalékkal emelné a Barátságon átáramló olaj költségét. A Barátság Mazirnál délre forduló ágán áramlik az olaj Ukrajnán át Szlovákiába és Magyarországra is.

A Mol bizakodik

A Mol közölte: Magyarországon nem tapasztalták a szállítás lényeges akadozását, az olaj az ütemezésnek megfelelően érkezik.

A Mol szinte teljes olajimportját a Barátságon keresztül végzi, évi nyolcmillió tonnát vásárol Magyarország és 5,5 milliót Szlovákia számára.

A cseh kereskedelmi és ipari minisztérium közölte: Csehországba zavartalanul folyik az orosz olajszállítás.A Barátság utolsó évei?

Moszkvai elemzők mélyebb okokat látnak a fehéroroszországi orosz olajexportvám kivetésében.

A Russian Energy Weekly szakfolyóirat főszerkesztője a BBC orosz adásának elmondta: az orosz kormány arra igyekszik rászorítani az orosz vállalatokat, hogy ne a Barátságon keresztül szállítsák az olajat, hanem olyan alternatív (tengeri) utakon, amelyek nem haladnak át tranzitországokon.

A Finn-öbölben lévő Primorszk terminálján át már évi 75 millió tonna orosz olajat exportálnak, holott öt esztendeje még semmit sem szállítottak a Balti-tengeren keresztül. Ezzel szemben a Litvánián át haladó olajtranzitot gyakorlatilag elzárták, 2006 utolsó negyedében pedig egymillió tonnával csökkentették az olajáramlást a Barátság Unyecsa és Mazir közötti szakaszán is - fejtegette Mihail Krutyihin.

A szakértő szerint a Barátság az utolsó éveiben jár, a vezeték műszakilag elhasznált, és senki sem akarja megjavítani. Az olajat át fogják irányítani részben Primorszk, részben a Fekete-tenger felé, amelyen át most évi 55 millió tonnát exportálnak. Vezeték épül a Csendes-óceán, Japán és Kína felé is.Az elemző szerint mindenki veszít

Az ING olajipari elemzője arra számít, hogy egy-két hétig tarthat Oroszország és Fehéroroszország alkudozása. Ez kihat minden olyan államra, amely többé-kevésbé a Barátság-vezetéken érkező olajra van utalva.

Az olajfinomítók erre az időre a kilencvennapos tartalékokra vannak utalva, illetve előtérbe kerülhetnek az alternatív beszerzési források - tette hozzá Zékány András.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy Lengyelország eddig is vásárolt alternatív forrásokból - Kuvait, Venezuela - de ezek sokkal drágábbak, mint a vezetéken érkező orosz olaj.

Zékány András szerint ez az ügy tovább ront Oroszország imázsán, amely ugyan megbízható energiaforrásnak kívánja feltüntetni magát, de már a korábbi orosz-ukrán, illetve orosz-fehérorosz gázvita is erőteljesen megkérdőjelezte a kép hitelességét.

Az elszigetelt fehérorosz rezsim elsősorban pénzügyi pozícióin kíván javítani - fűzte hozzá a szakember.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője az InfoRádióban azt mondta: az orosz-fehérorosz olajvita újabb figyelmeztető jel arra, hogy Magyarországnak komolyan meg kell vizsgálnia, milyen alternatív útvonalakon juthat hozzá az energiahordozókhoz.

Hozzátette: az eddigi tapasztalatok szerint az Oroszország és az egyik volt szovjet tagköztársaság között kirobbanó energiaár-vita hamar megoldódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×