eur:
386.97
usd:
355.8
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Kartelleznek az európai energiacégek?

Az Európai Unió versenyügyi biztosa szerdán hozza nyilvánosságra az energiapiacról készített jelentését, amelynek kiszivárgott részletei nem sok jót ígérnek a nagy cégeknek.

A 66. évét idén betöltő holland politikusnő, Neelie Kroes röviddel azután vette nagyító alá az unió energiaipari piacát, hogy 2004-ben átvette a tisztséget az olasz Mario Montitól.

A Financial Times megszerezte a jelentést, vagy legalábbis annak egy részét, amelynek a nagy cégek számára az a legkellemetlenebb üzenete, hogy talán meg kell váljanak a birtokukban lévő cégek egy részétől.

A Kroes-jelentés a Financial Times szerint ugyanis közel másfél éves vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, hogy az unió energiaipari óriásai - közülük a jelentés hármat meg is nevez - túl nagy befolyással rendelkeznek.

A jelentésben említett német RWE és E.ON, illetve a Gaz de France, valamint további, név szerint nem említett cégek esetében felmerült annak a gyanúja, hogy valamiféle kartellmegállapodás működik közöttük, vagy legalábbis egymás érdekeire figyelve osztják fel az európai piacot.

Ezért a versenyjogi biztos jelentése kilátásba helyezi, hogy hivatala és az unió minden befolyását latba veti majd, hogy csökkenjen a piaci koncentráció.

Erre a jelentés többféle megoldást is vázol, így például azt, hogy az unió kényszerítheti a cégeket, hogy mondják fel hosszú távú vásárlási szerződéseiket, illetve az általuk forgalmazott gáz és elektromos áram egy részét a szabadpiacon kelljen értékesíteniük.

A vizsgálatot a holland politikus eredetileg azért indította, mert szerinte az energiapiac liberalizációja az unió fogyasztóinak szinte semmilyen előnyt nem hozott, közben viszont egyre kevesebb cég kezébe került a piac egyre nagyobb hányada.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Mérsékelt esésekkel búcsúztatják a hetet az európai tőzsdék, és a BUX is lefelé vette az irányt, miután a blue chipek kivétel nélkül csökkenéssel zártak. Makrofronton Kínán a világ szeme, ahonnan egy rakás gyenge adat érkezett ma reggel, és intézkedéscsomagot jelentettek be a lakáspiac megmentésére. A magyar tőzsdén a Telekomnál voltak események, a cég lemondta jövő hétre tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, valamint az AutoWallisról érkeztek friss hírek, miután a társaság közzétette első negyedéves beszámolóját, és egy elemzés is napvilágot látott a cégről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×