eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Aduász lehet a makói gázkészlet

A hazai gázárakra alig lesz hatása a Makó térségében talált mintegy 600 milliárd köbméteres gázkészletnek, a külső szállítókkal való alkuban viszont nagyon sokat érhet - mondta a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. igazgatója az InfoRádióban.

Hegedűs Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy Makó térségében úgynevezett nem hagyományos gázkészletet találtak, a földgáz lazábban, kisebb sűrűségben áll rendelkezésre. Ennek kitermelési technológiája még gyerekcipőben jár.

"Fontos az óvatosság, nem szeretnénk, ha olyan hiú ábrándokat kergetnénk, hogy néhány éven belül európai gáznagyhatalommá válunk" - fűzte hozzá a szakértő.

A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. igazgatója ugyanakkor hangsúlyozta: a készlet valóban jelentős, ha igaz a 600 milliárd köbméteres becslés - amely a magyar fogyasztást mintegy 50 évig fedezi -, akkor ez jelentős nemzetgazdasági előnyt, igazi "aranybányát" jelent.

A magyar nemzetgazdaság számára a bányajáradék-bevétel, a munkahelyek és exportlehetőség is fontos. Ezen kívül a Gazprommal szembeni alkupozíció is jelentősen javul egy nagy magyarországi készlettel - tette hozzá.

Nem lesz gázárcsökkentés

A mező magyarországi gázárakra gyakorolt hatásával kapcsolatban Hegedűs Miklós igyekezett lehűteni a várakozásokat.

"A hiú reményeket érdemes lenne már most, csírájában elfojtani. Ha megkezdődik a kitermelés, ugyanúgy az Európában szokásos köbméterenkénti 250-280 dolláros árak lesznek érvényesek Magyarországon, legalábbis érdemben nem csökkennének" - hangsúlyozta a szakember.

A Figyelőnet információiról - miszerint a gázmező a bányajáradék révén 5000 milliárd forintos állami bevételt hozhat, és a kitermelés már a nyáron megkezdődhet - a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. igazgatója azt mondta: nagy bátorságra vall ilyen számokat közreadni, számottevő mennyiségű földgáz kitermeléséhez pedig még legalább másfél évre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×