eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hatékonyabb támogatást kérnek a magyar cégeknek

A német hatóságok az elmúlt két év során 51 magyar cég ellen léptek fel. Huszonhárom esetben a vállalatok németországi irodáit fegyveres nyomozók szállták meg, iratokat foglaltak le és bankszámlákat zároltak, nem egy esetben pedig elrendelték a cégvezetők őrizetbe vételét is.

Az eljárásokat azon a címen kezdeményezték, hogy az Európai Unió 2004-es bővítését követően a magyar vállalatok nem tettek eleget a német fél azon feltételeinek, hogy árbevételük legalább egynegyedét Magyarországon termeljék meg.

A magyar cégek védelmében tavaly alakult munkacsoport vezetője, Tóth Boldizsár ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a német fél által támasztott követeléseket pontosan sohasem határozták meg, erről írásos jogszabály nem született, így az akciók is önkényesek voltak.

Utalt azonban arra is, hogy az építőiparban és néhány más ágazatban a derogáció értelmében egyelőre nem érvényesül a szolgáltatások szabad áramlása az Európai Unióban, ezért ezekben a szakmákban a magyar cégek csak a korábban kötött államközi megállapodások értelmében vállalhatnak megbízatást Németországban.

A munkacsoport szeretné elérni, hogy az üggyel foglalkozó magyar-német kormányközi bizottság hatékonyabb támogatást nyújtson azon cégeknek, amelyek ellen még folyik az eljárás Németországban.

A már felmentett vállalatok közül többen már újabb szerződéseket kötöttek német partnerekkel, illetve kártérítési pert indítottak az elszenvedett jogtiprások miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×