eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre inkább félhetünk Kínától

Egy vezető befektetési bank elemzése szerint a kínai gazdaság továbbra is rendkívül, évi 10 százalék körüli szinten növekszik a következő években.

A Goldman Sachs gazdaságelemzői szerint a kínai bruttó nemzeti össztermék növekedése jövőre elérheti a 9,8 százalékot, annak ellenére, hogy a kínai kormány - legalábbis a nyilatkozatok szintjén - igyekszik lassítani a növekedést.

2008-ban a kínai növekedés ismét túllépheti a tíz százalékos szintet. Az ázsiai óriás gazdasága a nyolcvanas évek közepe óta szinte feltartóztathatatlan növekedésnek indult, aminek mára már egyre nyilvánvalóbbak az eredményei.

Az OECD előrejelzése szerint ráadásul Kína idén megelőzi Japánt a kutatás-fejlesztésre fordított összegben is, így az Egyesült Államok az egyetlen ország, amelyhez képest hátrányban van.

Az OECD számításai szerint Kína idén 136 milliárd dollárt fordít kutatás-fejlesztésre, míg a japánok 130 milliárdot.

Összehasonlításképpen, az Európai Unió 15 legnagyobb tagja összesen 230 milliárdot fordít idén kutatás-fejlesztésre.

Kínában - szintén az OECD adatai szerint - 926.000 kutató dolgozik. Ennél több kutatóval - 1.300.000-rel - csak az Egyesült Államok dicsekedhet.

Nem csoda hát, hogy egy transzatlanti elemzőcsoport, a Német Marshall Alap felmérése szerint az európaiak és amerikaiak, bár általában kedvezőbben nyilatkoznak a globalizációról, mint korábban, egyre nagyobb fenyegetést éreznek a kínai növekedésben.

A megkérdezettek 59 százaléka félti a hazai állásokat az olcsó kínai áruk miatt, és a világkereskedelmi tárgyalások amúgy is borús kilátásait tovább rontja, hogy közel kétharmaduk indokoltnak tartja a védővámok rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×