INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Eladjuk a füstkvótánkat

Infostart

A magyar állam decemberben 1,2 millió tonnának megfelelő szén-dioxid kibocsátási egységet kínál megvételre a kvótájukat túllépő uniós tagállamoknak. Az eladásból tízmillió euró bevételt vár a költségvetés.

Magyarország értékesítési aukció keretében kínálja megvételre a megmaradt szén-dioxid kibocsátási kvótaegységeit december 11-én, az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében.

Az ügyletet a Vertis Zrt. bonyolítja majd az általa üzemeltetett szén-dioxid-tőzsdén.

Az egyes államok a nemzeti kiosztási tervekben rögzítették, hogy a kibocsátás-kereskedelmi rendszer működésének első periódusában mennyi kvótát kívánnak ingyenesen kiosztani az egyes vállalatoknak, és mennyit akarnak értékesíteni.

Magyarországon ez utóbbi a teljes kvótamennyiség 2,5 százalékát jelenti, azaz három év alatt nagyjából 2,4 millió egységet adhat el az állam.

Egy szén-dioxid kvótaegység árfolyama jelenleg 8-9 euró között mozog, de a Vertis elemzője, Szabó Gergely szerint ez a jövőben csökkenni fog.

A jelenlegi árfolyamon az eladásból az államnak nagyjából 10 millió eurós bevétele származna, a periódus vége felé ez valószínűleg kevesebb lenne - tette hozzá.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018