eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Eladjuk a füstkvótánkat

A magyar állam decemberben 1,2 millió tonnának megfelelő szén-dioxid kibocsátási egységet kínál megvételre a kvótájukat túllépő uniós tagállamoknak. Az eladásból tízmillió euró bevételt vár a költségvetés.

Magyarország értékesítési aukció keretében kínálja megvételre a megmaradt szén-dioxid kibocsátási kvótaegységeit december 11-én, az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében.

Az ügyletet a Vertis Zrt. bonyolítja majd az általa üzemeltetett szén-dioxid-tőzsdén.

Az egyes államok a nemzeti kiosztási tervekben rögzítették, hogy a kibocsátás-kereskedelmi rendszer működésének első periódusában mennyi kvótát kívánnak ingyenesen kiosztani az egyes vállalatoknak, és mennyit akarnak értékesíteni.

Magyarországon ez utóbbi a teljes kvótamennyiség 2,5 százalékát jelenti, azaz három év alatt nagyjából 2,4 millió egységet adhat el az állam.

Egy szén-dioxid kvótaegység árfolyama jelenleg 8-9 euró között mozog, de a Vertis elemzője, Szabó Gergely szerint ez a jövőben csökkenni fog.

A jelenlegi árfolyamon az eladásból az államnak nagyjából 10 millió eurós bevétele származna, a periódus vége felé ez valószínűleg kevesebb lenne - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×