eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A Financial Timesnál jót nevettek Gyurcsányon

Közép-Európa nem halogathatja csatlakozását az euró-övezethez - írja a londoni Financial Timesban Wolfgang Munchau, aki szerint miután jót nevettek a magyar államfő beismerésén, a gazdasági helyzetet távlatokban érdemes szemlélni.

"Jót nevettünk Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök beismerésén, hogy éjjel-nappal hazudott" - kezdi cikkét Wolfgang Munchau -, "de nézzük meg, mi van e beismerés mögött."

Az 1990-es években az Európai Unióhoz legutóbb csatlakozott tíz ország csodának tűnő gazdasági eredményeket ért el. Ez akkor szűnt meg, amikor beléptek az Unióba. Igaz, néhány ország gazdasága fejlődik, de stabilitása rovására.

A Danske Bank elemzője, Lars Christiansen szerint a magyar költségvetési deficit idén eléri a GDP 11.3 százalékát. A lengyelek lényegesen jobban állnak, de a stabilitás kárára. A magyar gazdaság máris a stabilitás megrendülésének jeleit mutatja - írja a Financial Times.

A 2003-2004-es hiány főleg a svájci frankban és euróban felvett kölcsönök miatt nőtt. A magyar ingatlan-buborék épp most van szétpukkadóban, a költségvetési deficit tarthatatlan, a magyar gazdaság tehát időzített bomba.

Szerintem - írja Wolgang Munchau - a veszteglés oka, hogy Magyarország és Lengyelország, s újabban a Cseh Köztársaság, nem igyekszik eléggé bekerülni az euró-övezetbe.

Az ellenpélda Szlovénia, amely már jövőre bekerül és Litvánia, amely szeretne csatlakozni, de nem egészen igazságos indokokkal egyelőre elutasították. A közép-európaiaknak az olasz és spanyol utat kellene követniük. E két országban jótékonyan hatott a gazdaságra az euró bevezetésére kifejtett igyekezet. Magyarország kitűzhetné maga elé célul 2009. január elsejét.

Angliában, Dániában, Svédországban nincs euró, de az angol kölcsönöket fontban veszik fel és e három országnak nincsenek költségevetési deficit problémái. Érzésem szerint - írja Munchau - májusban kezdődik pánik a pénzpiacon, és ezt a magyar gazdaság meg fogja szenvedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×