eur:
370.97
usd:
344.76
bux:
46850.16
2023. június 1. csütörtök Tünde

A bankok legyőzték a kormányt

Alig egy nappal azután, hogy a bankok kijelentették: ellenzik a rájuk kivetett különadó meghosszabbítását, és készek ügyfeleikre átterhelni a teljes összeget, a kormány már vissza is vonta tervét, és inkább csak egy kisebb mértékű járadékfizetésre kötelezné a bankokat.

A Magyar Bankszövetség üdvözli, hogy a korábbi törvényeknek megfelelően december 31-e után megszűnik a banki különadó - mondta az InfoRádióban a szövetség elnöke.

Erdei Tamás azonban az állami kamattámogatás után fizetendő járulékról egyelőre nem tudott nyilatkozni. Mint mondta: egyedül egy 20 százalékos mérték hangzott el, és az, hogy a bankszektornak ez mintegy 24 milliárd forintot jelentene, de még rengeteg a nyitott kérdés, és mivel egyelőre nem látták a konkrét törvénytervezetet, nem tudják még megmondani elfogadható-e számukra a tervezett járulék.

Ebben az esetben azonban nem lehet szó átterhelésről - próbálta megnyugtatni az ügyfeleket a bankszövetség elnöke - mivel az államilag támogatott hitelek esetében maximálva van a bankrendszer jutalék és kamatnyeresége.

A szolidaritási adót természetesen vállalja a bankrendszer, csakúgy, mint az egész gazdaság - hangsúlyozta Erdei Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×