eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A bankok legyőzték a kormányt

Alig egy nappal azután, hogy a bankok kijelentették: ellenzik a rájuk kivetett különadó meghosszabbítását, és készek ügyfeleikre átterhelni a teljes összeget, a kormány már vissza is vonta tervét, és inkább csak egy kisebb mértékű járadékfizetésre kötelezné a bankokat.

A Magyar Bankszövetség üdvözli, hogy a korábbi törvényeknek megfelelően december 31-e után megszűnik a banki különadó - mondta az InfoRádióban a szövetség elnöke.

Erdei Tamás azonban az állami kamattámogatás után fizetendő járulékról egyelőre nem tudott nyilatkozni. Mint mondta: egyedül egy 20 százalékos mérték hangzott el, és az, hogy a bankszektornak ez mintegy 24 milliárd forintot jelentene, de még rengeteg a nyitott kérdés, és mivel egyelőre nem látták a konkrét törvénytervezetet, nem tudják még megmondani elfogadható-e számukra a tervezett járulék.

Ebben az esetben azonban nem lehet szó átterhelésről - próbálta megnyugtatni az ügyfeleket a bankszövetség elnöke - mivel az államilag támogatott hitelek esetében maximálva van a bankrendszer jutalék és kamatnyeresége.

A szolidaritási adót természetesen vállalja a bankrendszer, csakúgy, mint az egész gazdaság - hangsúlyozta Erdei Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×