eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla

Egyre többen előznek meg minket

Magyarország a középmezőny gyengébbik felébe tartozik a nyolc új tagállam között az európai uniós tagság második évében - erre a következtetésre jutott a Világgazdasági Kutatóintézet, amely hat szempont alapján hasonlította össze a 2004-ben csatlakozott országok teljesítményét.

Gazdasági szempontból Magyarország az utolsó. Ez főleg a konvergencia-programban való elmaradásnak köszönhető - mondta a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a most megjelent "Monitoring Jelentés" szerkesztője.

Az ország jó mutatókkal rendelkezik a munkatermelékenységben és a külföldi működő tőke beáramlásában, valamint az európai uniós joganyag átvételében és a strukturális alapok felhasználásában. Igaz, a felhasználható pénzeket csak alig több mint 22 százalékban tudta az ország lehívni.

Az egy főre jutó GDP szempontjából a huszonötök átlagának 65 százalékát érte el az ország, ezzel a nyolcak között a harmadik helyen áll.

A kutatók hat szempontot vizsgáltak: a politikai stabilitást, a társadalmi helyzetképet, az integrációs teljesítményt, a gazdasági és versenyképességi helyzetet, az euró bevezetésére való felkészülést, valamint az unió megítélését a közvéleményben - mondta el az InfoRádióban Vida Krisztina.

Ezek együttese alapján Magyarország az ötödik helyen áll. Az élmezőnyben Szlovénia és Észtország van, a középmezőnyben pedig Csehország, Magyarország és Litvánia. Az utolsó két tagállam Szlovákia és Lengyelország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×