eur:
389.38
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A gazdaság helyzete sokkal rosszabb, mint gondolták

A Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint 10 százalékos is lehet az év végére az államháztartási hiány, vagyis kétszer akkora, mint azt kormány előrejelzése mutatja. Az IMF delegáció vezető szakembere azonban hozzátette: a becslést az első négy hónap adatai alapján készítették. Ashoka Mody szerint lehet, hogy nagyobb kiigazításra lesz szükség, mint amivel a kormányzat jelenleg számol.

Az IMF szakértői szerint az államháztartásban jelentős konszolidációt kell végrehajtani. A reformoknak érinteniük kell az államháztartás kiadási oldalát, de egyúttal szélesíteniük kell a bevételek körét is.

A bevételek növelésénél az IMF előnyben részesítené egy széles körű ingatlanadó bevezetését, a nyugdíjak megadóztatását, a kamatadó bevezetését az értékpapírokból származó jövedelmek esetében, és indokoltnak tartja az áfa-kulcsok egységesítését is.

Az IMF tudatában van annak, hogy a kormány készül a reformokra és az államháztartási törvény módosítására is - hangsúlyozta Ashoka Mody.

Az IMF európai főosztályának igazgatóhelyettese hozzátette: fontos, hogy az új kormány szilárd alapokra helyezze az államháztartást, és hogy a konszolidációs intézkedések hosszú távra szóljanak, hisz a fiskális folyamatok hitelessége így biztosítható.

Veres: van véleménykülönbség, de figyelembe veszik az IMF javaslatait

Veres János ügyvezető pénzügyminiszter bejelentette: a kormány által tervezett konszolidációs változtatások részleteit a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A pénzügyi tárca vezetője megjegyezte: az IMF számításai, véleményei nem mindig egyeznek a magyar kormány álláspontjával, mindazonáltal az új kormány ezek és más javaslatok alapján hozza meg döntéseit.

Lebegő árfolyamrendszerre kellene áttérni?


A szokásos éves gazdasági konzultációt követően született IMF-jelentésben a Nemzetközi Valutaalap delegációja a forinttal kapcsolatban a lebegő árfolyamrendszer bevezetését javasolja. "Kockázatkezelési szempontból... Magyarország jelenlegi igényeinek a lebegő árfolyamrendszer felel meg" - fogalmaz a dokumentum.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban nyomatékosította: a magyar kormánynak nem áll szándékában az árfolyamrendszer megváltoztatása, "nem érezzük azt, hogy egy lebegő árfolyamrendszer jobb, mint a most alkalmazott árfolyammechanizmus az árfolyam kordában tartására".

Nincs komoly leértékelődési veszély ebben az árfolyamrendszerben sem, a forint árfolyama az elmúlt időszakban végig a plusz-mínusz 15 százalékos sáv erős oldalán állt - mondta a helyettes államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×