eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bővülő kiskereskedelmi forgalom

Tavaly 5,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelemben eladott áruk mennyisége Magyarországon 2004-hez képest. Az Európai Unióban 2,3 százalék volt a bővülés, a régi tagállamokban viszont csak 0,8 százalék.

A kiskereskedelmi forgalom 2005-ben 5,6 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 6,2 százalékkal haladta meg az előző évit. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 2004 decemberében 2,2 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest.

A legnagyobb forgalma minden év decemberben van az üzleteknek. Tavaly viszont kevesebb árut adtak el az év utolsó hónapjában, mint a korábbi években.

Az átlagos havi forgalmat a decemberi eladás 36,5 százalékkal haladta meg, 2004-ben ez az arány 38,6 százalék volt. Élelmiszerekből viszont a megszokottnál többet adtak el az év utolsó hónapjában.

A KSH adatai szerint dinamikusan emelkedett a csomagküldő szolgálatok forgalma. A kiskereskedelemben tavaly többet adtak el könyvekből, újságokból és papíráruból, mint korábban.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatokban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005-ben több mint 5.600 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint 2005 decemberben az EU-ban 2,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom 2004 decemberéhez képest.

Az eurózóna országaiban ennél mérsékeltebb, 0,8 százalékos növekedést jeleztek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×