eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

A nagykövetek szerint Magyarország ellátása nincs veszélyben

Viktor Hrisztenko orosz energiaügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy Moszkva január elsején elzárhatja a gázcsapot, ha nem születik megállapodás a vitában, ugyanakkor mindkét ország budapesti magykövete biztosította Magyarországot, hogy teljesítik vállalt szállításaikat.

Az orosz és az ukrán nagykövet egybehangzóan megerősítette, hogy országuk teljesíti a Magyarországgal szemben szerződésekben vállalt szállítási kötelezettségeit – mondta Gémesi Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Gémesi Ferenc elmondta: ukrán részről jelezték, fel sem merült, hogy az orosz-ukrán tárgyalások érinthetnék a magyarországi gázszállításokat.

A két nagykövetet a külügyminisztérium kérte a magyarországi földgáz-ellátás biztosításával kapcsolatos kérdések tisztázására.

A hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy Vlagyimir Putyin elnök 3,6 milliárd dollár hitelt ajánlott fel Ukrajnának gázvásárlásra, valamint arra, hogy a piaci viszonyokhoz igazítsa energiarendszerét.

Oroszország - fokozva az Ukrajnára nehezedő nyomást - csütörtökön bejelentette türkmenisztáni gázvásárlásainak megháromszorozását, drasztikusan megcsapolva az Ukrajna által importálható türkmén gázmennyiséget.

Az orosz-ukrán vita azért bontakozott ki, mert az orosz Gazprom a jövőben a jelenlegi ár többszöröséért kívánja eladni a földgázt Ukrajnának.

A cég azzal fenyegetőzik, hogy beszünteti a gázszállítást Kijevnek, ha az év végéig nem születik megállapodás.

Szakértők szerint az ukrajnai csővezeték esetleges elzárása befolyásolná a közép- és nyugat-európai szállításokat is.

A magyar külügyminisztériumba bekérette az orosz és az ukrán nagykövetet a magyarországi földgáz-ellátás biztosításával összefüggő kérdések tisztázására, a GKM pedig az unió energiaügyi biztosát levélben kérte arra, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a gázvita megoldására.

Szabó Ferenc elmondta: korábban a magyar diplomácia ígéretet kapott arra, hogy a szükséges mennyiségű földgázt megkapja, ám a moszkvai és a kijevi megbeszélések óta történtek változások, ezek tisztázására kéretik be a nagyköveteket.

Dióssy Gábor, a GKM politikai államtitkára szerint a felek várhatóan gyorsan megállapodnak, hiszen mind Oroszországnak, mind pedig Ukrajnának fontos az unió támogatása politikailag és gazdaságilag egyaránt.

Közben a Földgázellátó Rt. is egyeztetéseket kezdeményezett az orosz vállalatokkal és hatóságokkal a földgázimport folyamatos garantálása érdekében.

A Földgázellátó Rt. szerint a hazai tárolókban található 2,4 milliárd köbméter földgáz, valamint a hazai gáztermelés biztonságos alapot jelent a téli időszak és a 2006 első negyedéves teljes magyarországi igény mintegy 60 százalékának kielégítésére, egyben a lakossági földgázellátás teljes igényének kielégítésére.


A Gazprom közölte: nem tudja garantálni, hogy az ukrán fél a földgázszállítmányokat maradéktalanul eljuttatja az ukrán-magyar határra.

Kóka János gazdasági miniszter szerint az Oroszországból származó földgázimport nincs veszélyben, mert az érvényben lévő szerződés szerint az oroszok a magyar-ukrán határon teljesítenek.

Hozzátette: Magyarország körülbelül hárommilliárd köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik.

Ugyanakkor szakértők szerint Magyarország hosszú távon is függ az orosz gáztól, hiszen az adja a hazai fogyasztás nyolcvan százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×