Nemcsak az ünnepi fogások, hanem a böjt vége is arra csábíthat sokakat, hogy húsvétkor a megszokottnál jóval többet egyenek. Abonyi Orsolya dietetikus szerint azonban ez kellemetlen tünetekhez, akár gyomorrontáshoz is vezethet. A szakember azt mondja, nem segít az sem, ha valaki a húsvét előtti napokon koplal. Inkább érdemes ilyenkor is mértékletesen enni, és az elfogyasztott ételek egy részét zöldséggel, gyümölccsel helyettesíteni.
Elmondása szerint ha alapvetően követjük az okostányérnak, azaz a magyar táplálkozási ajánlásnak a vezérelveit, és figyelünk arra, hogy a tányérunk felén valamilyenfajta zöldség vagy gyümölcs szerepeljen, akkor a tányérunkon már nem marad olyan sok hely egyrészt az olyan gabonaféléknek, mint a kalács és a kenyér – amikre egyébként szükség van –, másrészt pedig a fehérjeforrásoknak, ami ilyenkor a tojást és a sonkát jelenti. Ennek betartásával nem fogunk túlzásba esni.
Abonyi Orsolya mértékletességre int az italfogyasztásnál is. Nemcsak a szeszes italokkal, de az üdítőkkel is érdemes csínján bánni – mondja.
„Nagyon sokan a mindennapokban nagyon helyesen a vízfogyasztást preferálják, ilyenkor azonban mindenféle rostos, szénszavas üdítőt fogyasztanak kontrollálatlanul, kvázi ünnepi fogássá téve. Ne feledkezzünk meg róla, hogy ezekben igen magas szénhidrát- és kalóriatartalom rejtőzhet. Ezeket is tudatosan kell fogyasztanunk, hiszen energiát általuk is juttatunk be a szervezetünkbe” – hívta fel a figyelmet a szakember.
A dietetikus szerint mindazonáltal a fegyelmezettséggel sem kell túlzásba esni. Ha húsvétkor valamennyivel többet is eszünk, nem lesz komoly következménye, ha az év többi részében változatosan, kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Ilyen esetben sem az egészségünk, sem a testsúlyunk nem sínyli meg az ünnepeket – hangsúlyozza Abonyi Orsolya.