eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Narancs riasztás: brutális és gyors vihar Budapesten

Hullámokban támadnak a zivatarok, elsősorban az ország középső része van veszélyben, jöhet jégeső és viharos szél is.

Két nagy hullámban érkeznek a zivatarok szerdán – írja az Időkép. Az éjszakai eső után napközben 24–33 fok várható, majd délutántól és estétől újabb hullámban vonulnak fel zivatarok. Ezek rendszerré szerveződhetnek, és a friss számítások szerint újabb kiadós csapadékra, akár villámárvízre is fel kell készülni.

A legtöbb csapadék a Dunántúl középső, keleti felén, valamint az ország középső részén várható. Az Időkép szerint néhol nem kizárt, hogy megközelítjük, vagy elérjük a havi mennyiséget, 70-75 mm-t. A felhőszakadásokat sűrű villámlás és 1-2 centinél nagyobb méretű jég kísérheti, valamint viharos szél (60-80 km/óra).

A HungaroMet a heves zivatarok, felhőszakadások miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére, a nyugati és a keleti vármegyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A másodfokú figyelmeztetés szövege szerint hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. A zivatarokat viharos szél (60-90 km/óra), jégeső (1-3 centis átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti.

A met.hu veszélyjelzése szerint riasztást adtak ki az összes Budapest környéki járásra Bicskétől Ceglédig.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről pedig minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - vigyenek védett helyre.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×