eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
driving a car
Nyitókép: Bim/Getty Images

Készül a megújult KRESZ, bizonyos autókra szigorítást vezethetnek be

Ágh Péter államtitkár rávilágított, hogy a KRESZ-t másfél évtizede nem vizsgálták felül, csak toldozgatták. Ráadásul a tervezet szerint a különösen erős autókat csak külön engedéllyel lehetne vezetni, külön vizsga után.

Új KRESZ készül, de kettéválaszthatják a B kategóriás jogosítványt is - írja a teol.hu. A megyei hírportálnak Ágh Péter államtitkár elárulta, hogy folyamatban van a KRESZ felülvizsgálata, és ennek részét képezi, hogy a nagy teljesítményű gépjárművek helyzetét miként érdemes rendezni.

Ágh Péter szerint

"az elmúlt időszakban történt tragikus események - gyorsasági versenyek, gyorshajtás miatti balesetek -, illetve a nagy teljesítményű autók ilyen mértékű elterjedése beavatkozást igényel"

- indokolta, majd azzal folytatta, 2009 óta nem vizsgálták felül érdemben felül a KRESZ-t. "A jelenlegi jogszabályi környezet és gyakorlat éppen amiatt ilyen átláthatatlanul kusza és nem életszerű, mert hosszú évek óta csak a toldozgatás jutott neki osztályrészül" - mondta az államtitkár.

A módosítás értelmében az olyan személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedély, amelynek a hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye meghaladja a háromszáz kilowattot, csak olyan személynek adható ki, aki legalább öt éve rendelkezik személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedéllyel, a jogszabályban meghatározott pszichológiai alkalmassági követelményeknek megfelel, a tanfolyamot elvégezte és vezetői jártasságáról és magatartásáról vizsgát tett.

A portál által megkérdezett szakértő ellenben úgy véli, hogy nem megfelelő kiindulási alap pusztán a járművek kilowattban megadott teljesítményéhez kötni a módosítást. Szerinte csak a tömeg/teljesítmény (kg/kW) arány meghatározásának lenne értelme, ami megmutatja, hogy egy autó mennyire dinamikus, robbanékony, azaz avatatlan kezekben nagyobb balesetveszélyt jelent-e.

A szakértő úgy látja, hogy a 300 kW-os határ indokolatlanul magas, nem sok személyautó van e küszöbérték fölött az utakon.

Az oktatás-képzés oldaláról szerencsésebb ennek a kérdéskör szabályozásának a megközelítése, mert például egy 1400 köbcentiméteres motorral szerelt, 70 kW maximális teljesítményű, egy tonna alatti önsúlyú városi kisautó egy gyakorlatlan sofőrrel éppen úgy alkalmas halálos közúti balesetek okozására, mint a sportautók - írják.

A javaslat szerint nem adható vezetői engedély annak, aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés és ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy mások életének vagy testi épségének veszélyeztetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

Ezen kívül szünetelne az engedélye annak, akivel szemben a felsorolt közlekedési bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 22. 11:08
×
×
×
×