eur:
395.63
usd:
364.5
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Pixabay

Szomorú dolog derült ki az otthon dédelgetett kutyákról és macskákról

A legújabb kutatási eredmények szerint a háziállatok tartása nem jár együtt az általános emberi jólléttel. A felmérést a Covid-19 világjárvány után végezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a háziállatok sok pozitívummal szolgálnak, de majdnem ennyi negatív hatást is kiválthatnak.

Egy új kutatás szerint a közhiedelemmel ellentétben a háziállatok tartása nem jár együtt az általános emberi jólléttel - írja a Daily Mail cikke alapján az atv.hu. A felmérést a Covid-19 világjárvány után végezték, és azt kutatták, hogy a karantén és a társadalmi elszigeteltség idején segítettek-e a házi kedvencek.

Kiderült, a felmérés nem erősítette meg azt, hogy a kutyák, macskák és más állatok tartása boldogabbá teszik a gazdáikat.

A résztvevőket arról kérdezték a kutatás során, hogy hány állatuk van, milyen jellegű az ember-állat kapcsolat, mik az általuk birtokolt háziállatok jellemzői, illetve önjellemzést is kértek. A nyert eredmények azt mutatták, a háziállat-tartás nem függ össze a gazdáik általános jóllétével, és ebben a háziállatok száma, típusa, a háziállatokkal való kapcsolat és a tulajdonos személyisége sem játszott szerepet.

Egyetlen kivételt találtak csupán: a kutyatartás nagyobb életelégedettséget, életcélt és alacsonyabb depressziót jelzett előre.

Ugyanakkor a kutatók szerint ez abból is adódhat, hogy a magasabb életszínvonalon élő emberek általában elégedettebbek és szívesebben, valamint nagyobb valószínűséggel tartanak kutyát.

A résztvevők 33 százaléka számolt be arról, hogy a háziállat birtoklása pozitív érzelmeket váltott ki bennük, 19 százalék pedig a magány enyhítését említette. További előnyként említették a mozgást és az állatokkal való foglalkozás szórakoztató jellegét is.

Negatívumként viszont előkerültek az állattartás költségei, illetve a házi kedvencek elhanyagolása miatt érzett bűntudat. Többen említették a kedvencek halála okozta gyászt is, valamint az általuk okozott károkat, továbbá olyan egészségügyi problémákat, mint az allergia és a fertőzések. Míg a negatív hatások tartósak a felmérés szerint, a pozitív hatások általában rövidebb ideig tartanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×