eur:
380.36
usd:
351.24
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Halálos vérrögöt okozhat, ha a nők ezt szedik a fogamzásgátló mellett

Egy külföldi felmérés kimutatta, hogy a nem szteroid gyulladásgátlók használata önmagában is komoly kockázattal jár, összehasonlítva azokkal az időszakokkal, amikor a nők nem használtak fájdalomcsillapítót.

Az orvosok, gyógyszerészek rendszerint felhívják a páciensek figyelmét, hogy bizonyos fogamzásgátló tabletták mellékhatásként vérrögök kialakulását is előidézhetik. Egy új tanulmány szerint ha egy-egy páciens ezek mellé még fájdalomcsillapítót is szed, a veszély felerősödhet – írja az Origo.

A kutatásban kétmillió, 15-49 év közötti, 1996 és 2017 között Dániában élő nő vett részt és megállapította, hogy

a fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök kockázata,

amely tovább nőtt azokban a hetekben, amikor a megfigyelt nők nem szteroid gyulladásgátlót is használtak. Utóbbi szerek közé tartoznak az olyan fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen és a naproxen. Amikor tehát a két készítményt kombinálták, jelentősen megugrott a vérrögképződés kockázata.

A vizsgált időszakban több mint 8700 nőnél alakult ki vénás tromboembólia, vagyis a láb vénáiban vagy a tüdőben megjelenő vérrög. A tanulmány szerzői szerint ugyanakkor a vénás tromboembólia kockázata még mindig alacsonynak mondható a két gyógyszert egyszerre szedőknél is.

A kutatásból kiderült, hogy 100 ezer nőből négynél alakult ki vérrög egy hétig tartó nem szteroid gyulladásgátlók szedése során, két nőnél pedig a nagy kockázatú fogamzásgátlók egyhetes használata után. A két készítmény egyidejű szedése esetén 100 ezer nőből 23-nál alakulhatott ki vérrög a használat hetében.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×