eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Gyümölcslevet isznak a gyerekek a nyíregyházi Őzike Bölcsődében 2016. szeptember 22-én. A november elejéig tartó beszoktatási időszakban a 76 férőhelyes intézményben 48 új kisgyermeket szoktatnak a bölcsődéhez a gondozónők és a szülők segítségével.
Nyitókép: Balázs Attila

Csillagászati összeget fizethetnek a szülők a magánbölcsiért

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a szülők, akiknek a gyermekét nem veszik fel - az egyébként a világ szociális ellátórendszereiben is ritkaságnak számító - állami bölcsödékbe, mert a magánintézmények igencsak borsos díjakat számítanak fel.

Magyarországon nagy igény van a bölcsődei ellátásra, és a szülőknek állandó problémát jelent a férőhelyhiány. Főként az agglomerációs településeken jelent ez gondot, ahova egyre több család költözik, de az ellátórendszer nem tudott alkalmazkodni a növekvő igényekhez – írja a Pénzcentrum.hu.

Állami bölcsőde híján marad a magánbölcsőde, ami 60-100 ezer forintos kiadást is jelenhet egy családnak havonta. A portál készített egy listát a budapesti és a megyeszékhelyeken található magánbölcsődék térítési díjairól. Ez alapján megállapítható:

Budapesten átlagosan 100 ezer forintos, míg a megyeszékhelyeken átlagosan 60 ezer forintos költséggel lehet számolni.

A fővárosi díjszabásban többnyire benne van már az étkezési díj is, a vidéki helyeken azonban gyakran nem, így további 10-20 ezer forintos költséget érdemes még hozzáadni az átlagos összeghez. A lista szerint a budapesti magánóvodák közül van, ahol az öt napos ellátás ára 170 ezer forint, de Miskolcon is van egy óvoda, ahol 100 ezer forint fölötti összeg a térítési díj.

Ez alapján megállapítható: egy család magánbölcsődei kiadásai jellemzően messze meghaladhatják 2023-ban az idén március 31-ig igényelhető bölcsődei támogatás maximális összegét, vagyis a legfeljebb 40 ezer forintot. Ráadásul ezen felül lehetnek plusz költségek is, mint például a kötelező felszerelések díja, egyszeri beiratkozási díj vagy beszoktatási díj. Sok bölcsőde kínál viszont kedvezményt, ha a testvért is oda íratják: 5-től akár 20 százalékot is lehet így spórolni.

A bölcsőde intézménye ebben a formában egyébként igen ritkaság a világban, még a fejlett országok ellátórendszerei sem okvetlenül kínálnak hasonló állami szolgáltatást.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×