eur:
377.61
usd:
344.12
bux:
57324.86
2023. november 29. szerda Taksony
Nyitókép: Pixabay.com

Belehalhatunk, ha nagyon sok energiaitalt iszunk? - Zacher Gábor megválaszolta a kérdést

Az elmúlt hetekben Borsodban egy fiatalnak megállt a szíve, egy diák pedig szívroham következtében meghalt Jászvásáron, és rosszullétük előtt mindketten sok energiaitalt fogyasztottak. Tényleg bele lehet halni abba, ha túl sokat iszunk meg ezekből az italokból? Szakértők válaszolnak.

A párja szerint akár a túlzásba vitt energiaital-fogyasztás és a sok dohányzás is okozhatta annak a 18 éves fiúnak a rosszullétét, aki múlt kedden esett össze farkaslyuki otthonában. A nő elmondása szerint a fiatalember naponta három energiaitalt ivott meg, sőt előfordult olyan is, hogy

24 darabos kiszerelést vásárolt meg, amiből egy hét után semmi sem maradt.

A fiúnak a múlt heti esetnél megállt a szíve. A kiérkező mentők végül újraélesztették és stabil állapotban került az intenzív osztályra. Az RTL Híradó arról számolt be, hogy a férfi kómában van. Késmárky András háziorvos megerősítette a hírműsor riporterének, hogy az energiaitalok túlzott fogyasztása a magas koffeintartalom miatt káros lehet a szervezetre, akár koffeinmérgezést is okozhat. Mint mondta, a koffein a központi idegrendszerre, a kardiovaszkuláris rendszerünkre és az erekre is hatást gyakorol, és akkora ritmuszavart is előidézhet, ami akár halálhoz is vezethet.

Szintén júliusban egy jászvásári nyári táborban szívrohamot kapott és meghalt egy 17 éves fiú, akinek egy órán át küzdöttek az életéért a mentősök, de nem tudtak segíteni rajta. Az Új Magyar Szó azt írja, hogy a diák rövid időn belül legalább négy energiaitalt ivott meg és emellett két doboz cigarettát is elszívott.

A múlt heti, borsodi esettel kapcsolatban megszólalt Zacher Gábor is, aki az nlc.hu-nak azt nyilatkozta: nem kizárt, hogy a fiúnak felment a vérnyomása és agyvérzést kapott a sok energiaital megivása miatt, de az is elképzelhető, hogy egy halmozott epilepsziás roham következtében belehelte a saját gyomortartalmát a tüdejébe.

A mentőorvos hozzátette:

testkilogrammonként 200-300 milligrammnyi mennyiség az a koffeinből, ami már életveszélyes.

Csak az összehasonlítás kedvéért: egy kávéban például 40-80 milligramm koffein van.

A legtöbb energiaitalt 250 milliliteres kiszerelésben lehet kapni, egy doboz általában nem haladja meg a 80 milligrammnyi koffeintartalmat. A koffein élettani hatása a kávéban, energiaitalban és kólában is nagyjából ugyanolyan, vagyis nem a fogyasztásuk okozhat nagy bajt, hanem a mértéktelenség. Zacher Gábor is ezt emelte ki egy másik interjúban, melyet a Ripostnak adott. A toxikológus azt mondta: aki betartja a szabályokat, megfelelő mennyiséget vesz magához, az nem kerül olyan durva szituációba, mint a 18 esztendős borsodi fiú. „Nem szabad tehát olyan következtetést levonni, hogy az energiaitalba bele lehet halni” – tette hozzá.

Az energiaitalról tudni érdemes azt is, hogy nem pótolja a napi folyadékbevitelt, vagyis nem helyettesíti a vizet. Az állapotos nők és szoptató anyák semmi esetre se fogyasszák, sőt az a jó, ha minél kevesebb koffeint visznek be a szervezetükbe, hogy megőrizzék saját és születendő gyermekük egészségét.

És hogy mindezek ismeretében mekkora az a mennyiség energiaitalból, melynek elfogyasztása még nem káros? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2015-ben készített egy kutatást, a hvg.hu által ismertetett felmérésben 66 531 ember vett részt. A Magyar Energiaital Szövetség közleménye szerint a kutatás alapján megállapítható, hogy

egy egészséges felnőtt egy nap 400 milligramm koffeint fogyaszthat el úgy, hogy nem lesz baja tőle, vagyis megihat akár 5 doboz (250 milliliter) energiaitalt is.

Zacher Gábor szerint nem kell túlzásokba esni és riogatni sem, lehet kávét és energiaitalt is inni, csak okosan. „Tulajdonképpen akár a vízbe is belehalhatunk, ugyanis ha annyira sokat iszunk, vízmérgezést kapunk. Egy jó minőségű presszókávé is tartalmazhat annyi koffeint, mint egy energiaital” – fogalmazott a mentőorvos.

Címlapról ajánljuk

Már NATO-szintre emelkedett egy magyar követelés Ukrajnával szemben

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a NATO immár 2016 óta működtetett ukrajnai gyakorlati támogatási programjának meghosszabbítása kapcsán, amelynek keretében így csakis nem halált okozó eszközök átadására kerülhet sor, kizárólag önkéntes alapon - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Brüsszelben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.29. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bizakodnak a befektetők, jó a hangulat a tőzsdéken

Bizakodnak a befektetők, jó a hangulat a tőzsdéken

Ma megérkezett az amerikai harmadik negyedéves GDP második becslése: a friss számok alapján elmondható, hogy az előzetes becslés pontatlan volt, a harmadik negyedévben még az akkor előrejelzett, sokkszerűen nagy növekedési számnál is erősebb volt a gazdaság. A felülvizsgált adat nem váltott ki élesebb reakciót a részvénypiacokon, egyre jobb hangulatban zajlik a kereskedés a tőzsdéken, és a tengerentúlon is pozitív nyitás jöhet: ez többek között annak köszönhető, hogy egyre nőnek az amerikai jegybank 2024 első felében esedékes kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások, aminek hatására a dollár tovább gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×