eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kislány sikított, anyuka kiabált a balatoni strandon - drámai beszámoló egy életmentésről

Kórházi ápolók mentették meg egy rosszul lett férfi életét a siófoki strandon. A családapa a csodával határos módon épült fel.

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház honlapján jelent meg egy beszámoló, amelyben felidézik, miként mentettek életet a közelmúltban az intézmény dolgozói. Egy 45 éves családapa lett rosszul a siófoki strandon, hirtelen összeesett. A férfi a gyors beavatkozásnak köszönheti az életét.

A négyfős család az egyik gyerek születésnapját ünnepelni indult a siófoki strandra. Mint utóbb kiderült, az édesapa már otthon fájlalta a mellkasát. A kórházi beszámoló szerint

tíz emberből nyolc ilyenkor még nem gyanakszik, az ő fejében azonban megfordult, hogy felkeresse a háziorvosát,

de úgy döntött, majd másnap...

A strandon a vízibiciklizésről végül lemondtak - ez volt a férfi egyik szerencséje. A másik pedig az, hogy a fehérvári kórházban dolgozó házaspár, Szegvári Éva és férje, Szántó Pál épp a közelben volt.

"Közelről hallottam, ahogy egy kislány elkezd kiabálni, sikítani, édesanyja is próbált kétségbeesetten segítséget kérni – ekkor már láttuk, hogy egy férfi fekszik a földön" – emlékezett vissza Éva, aki a Szent György Kórház Kardiológiai Osztályán dolgozik.

"A férjemmel azonnal odasiettünk, ennyi év egészségügyi tapasztalattal a hátunk mögött azonnal láttuk, nagy a baj.

A hátára fordítottuk, megnéztük a pulzust, ám nem voltak életjelek, nem lélegzett."

Innentől a beszámoló szerint felgyorsultak az események. Pál – Éva férje, aki 45 éve dolgozik az egészségügyben – azonnal megkezdte az újraélesztést, ketten is hívták közben a mentőket.

Mindenki tisztes távolból figyelte az eseményeket, egy fürdőző kivételével, aki próbált a házaspárnak segíteni. Éva, mikor körbenézett, látta a megdöbbenést, a tanácstalanságot az arcokon. Közben faggatta a feleséget, milyen korábbi betegségei voltak a férjének, Éva szintén jelen lévő nővére pedig próbálta tartani a lelket a családban.

"Gyakorlatilag a férjem tartotta életben a mellkaskompresszióval, amíg kiért a mentő. Nagyon felkészült mentőorvos érkezett, két ápolóval – azonnal felvilágosítottuk őket, mi történt, és elmondtuk, hogy hol dolgozunk.

40 percig küzdöttünk az édesapa életéért, mire sikerült vénát biztosítani, gyógyszereket, infúziót kapott – felváltva élesztette őt újra a férjem és a mentős. Igazi csapatmunka volt"

- mondta az ápolónő, aki még jóval az eset után is felzaklatódott a történtekt felidézésétől, pedig ez a hivatása.

Időközben az EKG értékeiből kiderült ki, hogy a férfi alsófali infarktust szenvedett. Még kritikus állapotban volt, mikor elindult vele a mentő. A Szent György Kórházba vitték, Éva osztályára. Sikerült tágítani a koszorúerét, majd hipotermiás eljárást alkalmaztak (ekkor 24 órán keresztül hűtik a beteget annak érdekében, hogy az agyi funkciók ne sérüljenek).

Éva másnap találkozott a beteggel, mellé osztották be. Később a férje is találkozott a beteggel.

"Leírhatatlan, amit éreztem – én ébreszthettem, amikor végre levehettük a gépekről" – mesélte könnyeivel küszködve Éva.

Mint mondta, 32 éves pályafutása alatt még nem tapasztalt hasonlót – egy 40 perces újraélesztést követően csoda kell ahhoz, hogy ne legyenek komplikációk,

az első 12 óra kritikus. A beteg azonban a gyors és profi beavatkozásnak, valamint a Kardiológiai Osztályon dolgozó csapatnak köszönhetően teljesen felépült, egy hét kórházi kezelés után a saját lábán sétált ki az ajtón, szövődmények nélkül. Már csak rehabilitációs kezeléseken vesz részt vidéken.

"Úgy érzem, hogy ezért a pillanatért volt érdemes az egészségügyet választani annak idején" – mondta az ápolónő, aki még mindig az események hatása alatt van. A család végelenül hálás volt neki, Éva pedig egy karkötőt is kapott a kislányoktól, rajta egy angyalkával.

A Szent György Kórházban dolgozó házaspár Ápolási igazgatói dicséretben részesült.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×