eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A chatbotok miatt nehezebb kiszúrni az átverős e-maileket

Az adathalászatot korábban kiszúrhattuk a rossz helyesírás és a helytelen nyelvtanhasználat révén – a mesterséges intelligencia azonban segédkezet nyútjhat azoknak is, akik ártó szándékkal használják.

A figyelmeztetést az Europol tette közzé: a bűnüldözési szerv felhívta a figyelmet arra, hogy a ChatGPT-t és más hasonló modelleket potenciálisa bűnözők is felhasználhatják – írja a The Guardian.

Az adathalászat során olyan e-maileket küldenek ki, amelyek általában egy szervezet nevében akarják rávenni a címzettet arra, hogy kattintson rá egy linkre, amelyen keresztül bankkártyaadatokat csalnak ki tőle. Ez az egyik leggyakoribb formája a kiberbűnözésnek.

Eddig árulkodó lehetett a rossz helyesírás vagy nyelvhelyesség, amit a ChatGPT kiigazíthat.

"Minden hacker használhat olyan mesterséges intelligenciát, amely a helyesírási hibákkal és rossz nyelvtannal megbirkóznak, így ezek meglétére többé nem hagyatkozhatunk az adathalász levelek kiszűrésekor. Az az elképzelés, hogy a rossz nyelvtani vagy helyesírási hibák keresésére lehet hagyatkozni az adathalász-támadás kiszűrése érdekében, már nem állja meg a helyét. Régebben az adathalászok levelei önmagukat is elárulták, ez már nem működik" – mondta Corey Thomas, a Rapid7 amerikai kiberbiztonsági cég vezérigazgatója.

Az adatok szerint a ChatGPT-t használják is a bűnözők: egyre több adathalász levelet ír chatbot, kiküszöbölve a hibákat. A Darktrace megfigyelőberendezése által észlelt rosszindulatú e-mail átverések teljes mennyisége csökkent a bot megjelenése óta, de az e-mailek nyelvi összetettsége jelentősen megnőtt.

Ez arra utal, hogy az adathalász és egyéb rosszindulatú e-maileket szerkesztő csalók jelentős része képessé vált hosszabb, összetettebb prózai szövegek megfogalmazására – mondja Max Heinemeyer, a vállalat termékért felelős vezetője. Heinemeyer szerint a célzott adathalászat is könnyebbé válik: a közösségi médiából gyűjtött információk alapján könnyű

nagyon személyre szabott szövegeket íratni chatbotokkal.

Az Europol tanácsadói jelentésében a szervezet kiemelte a mesterséges intelligenciával működő chatbotok térnyerése által okozott hasonló potenciális problémákat, köztük a csalást, a dezinformációt és a kiberbűnözést. A rendszerek konkrét lépésekkel kapcsolatos javaslatokat is tudnak adni, így könnyebbé tehetik egyes bűncselekmények elkövetését.

A Check Point, egy amerikai-izraeli kiberbiztonsági cég márciusi jelentése szerint a ChatGPT legújabb verzióját használta egy hitelesnek tűnő adathalász e-mail előállításához. A chatbot biztonsági eljárásait úgy kerülték meg, hogy

azt állították: adathalász e-mail sablonra van szükség azért, hogy dolgozóiknak megmutathassák, hogy néz ki egy ilyen.

A Google a múlt héten indította el Bard nevű chatbotját: ezt a The Guardian arra kérte, fogalmazzon meg egy e-mailt, amellyel rávehet valakit egy rosszindulatúnak tűnő linkre való kattintásra. A Bard készségesen, még ha nem is elég ügyesen oldotta meg a kérdést: "Azért írok önnek, hogy megosszam önnel egy cikk linkjét, amelyet szerintem érdekesnek fog találni".

A Google reakciója szerint az ilyen célú használat tiltott a Bard esetében, és ez áll a ChatGPT felhasználási feltételeiben is.

A mesterséges intelligencia használatáról, működéséről és lehetőségeiről itt hallhat többet:

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×