eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy nő beoltanak a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának első adagjával Szalai Marianna várpalotai háziorvos Loncsosi úti orvosi rendelőjében 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Volt pusztítóbb betegség a koronavírusnál 2020-ban Európában, több is

Arányaiban Magyarországon haltak meg a harmadik legtöbben az unióban.

A koronavírus-járvány ellenére a keringési betegségek és a rák okozta a legtöbb elhalálozást az Európai Unió tagországaiban 2020-ban – tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az uniós hivatal közlése szerint az unió 22 tagállamában a keringési betegségek, Dániában, Írországban, Franciaországban és Hollandiában pedig a rák volt az elhalálozások fő oka.

  • Keringési betegségekben mintegy 1,7 millióan haltak meg, és
  • csaknem 1,2 millióan rákbetegségben.

A két betegségcsoport együttesen a halálesetek 55 százalékát tette ki az EU-ban, arányaiban a legkevesebbet Belgiumban (42 százalék), a legtöbbet Bulgáriában (76 százalék).

Az EU-tagországok közül a keringési rendszer betegségei okozta halálozások aránya Bulgáriában (61 százalék) volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Franciaországban (20 százalék). A rákbetegségek okozta halálozások aránya Írországban volt a legmagasabb (29 százalék) és Bulgáriában a legalacsonyabb (15 százalék) - írták.

A járvány európai terjedésének első évében a koronavírus a harmadik legfőbb halálok volt az uniós országokban, összesen csaknem 439 ezer halálesettel. A Covid-19 okozta halálesetek legmagasabb arányát Belgiumban (18 százalék) és Spanyolországban (15 százalék) jegyezték fel, míg a legalacsonyabbat Finnországban és Észtországban (1-1 százalék).

Az Eurostat jelentésében közzétett grafikon szerint Magyarországon

  • a keringési betegségek az összes haláleset mintegy 47 százalékát okozták,
  • a rák a halálesetek mintegy 20,
  • a koronavírus pedig 2 százalékáért

volt felelős 2020-ban.

Az uniós országok között a 100 ezer lakosra jutó halálozási arány Bulgáriában volt a legmagasabb (1787) 2020-ban. Bulgáriát Románia (1622), Magyarország (1513), Litvánia (1482) és Lettország (1445) követte. Az uniós országok között a 100 ezer lakosra vetített halálesetek legalacsonyabb arányát Franciaországban (863) és Írországban (892) regisztrálták, megelőzve Luxemburgot (905), Finnországot (917) és Spanyolországot (919).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×