eur:
394.22
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Magyarország sereghajtó a fogamzásgátló eszközök használatában

A születésszabályozáshoz és a fogamzásgátlás egyéb formáihoz való hozzáférés Európában változatlanul egyenlőtlen egy friss jelentés tanúsága szerint.

A szexuális és reproduktív jogokkal foglalkozó európai parlamenti fórum (EPF) ügyvezető igazgatója, Neil Datta szerint a 46 vizsgált országban a nők mindössze 57 százaléka használ modern fogamzásgátlási módszert. Hozzátette, hogy a terhességeknek mindössze egyharmada nem tervezett – ami nem azt jelenti, hogy nem kívánt – a kontinensen, ami a legalacsonyabb arányt jelenti a világon – írja a Euronews.

Az úgynevezett Európai Fogamzásgátlási Szabályozási Atlasz szerint ugyanakkor jelentős mennyiségű munka van még hátra annak elérése érdekében, hogy a családok tervezetten és megfontoltan vállalhassanak gyermeket. A 27 uniós tagállamban jelentős eltéréseket tapasztaltak a fogamzásgátló szerekhez, illetve azzal kapcsolatos tanácsadáshoz való hozzáférés, illetve az online elérhető információk terén.

Franciaországban és Belgiumban használnak a legtöbben fogamzásgátló szereket,

míg hazánkban és Lengyelországban a legalacsonyabb az ezeket igénybe vevő nők száma.

Datta szerint fontos, hogy a nemzeti egészségbiztosítási rendszer része legyen a fogamzásgátláshoz való hozzáférés és a fiatalságot célzó programok juttassák el hozzájuk a szükséges információkat.

"Sok fiatal szeretne családot, de nem azonnal. Lehet, hogy nekik jobban megfelelnek olyan fogamzásgátló módszerek, amelyek hosszú, de visszafordítható hatással bírnak, és nem naponta kell bevenni azokat, mint például a fogamzásgátló tablettát" – mondta.

A vizsgált országok kevesebb mint felében van lehetőség a nemzeti egészségbiztosítási rendszerekben a fogamzásgátlás teljes vagy részleges költségének fedezésére.

Sophie In't Veld, az "EP-képviselők a szexuális és reproduktív jogokért" informális csoport tagja az Euronewsnak elmondta, hogy Brüsszel eddig nem képviselte elég erősen álláspontját a kérdésben.

"Vannak európai kampányok a rákról, az elhízásról, az Alzheimerről... miért nincsenek a fogamzásgátlókról és a családtervezésről? Ez is a közegészségügyi politika része" – vélekedik.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×