eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Valósággá válhat a gyógyszeres férfi fogamzásgáltás

Amerikai kutatók azt mondják, egereken végzett kísérleteik alapján egy 99 százalékos hatékonyságú, mellékhatásoktól mentes férfi fogamzásgátlót sikerült kifejleszteniük.

Amennyiben a további kísérletek is bizonyítják a gyógyszer hatékonyságát, az áttörést jelenthet, biztosítva, hogy az eddig kizárólagosan a nőkre háruló gyógyszeres fogamzásgátlási módszer felelőssége megoszthatóvá váljon – írja a Euronews.

A nők számára eddig is többféle módszer volt elérhető születésszabályozási céllal, férfiak esetében azonban az óvszeren túl csak a vazektómia, azaz a művi meddővé tétel jelentett választási lehetőséget.

Vadonatúj lehetőséget adhat a tabletta

Az óvszerek egyszer használatos lehetőséget nyújtanak, a vazektómia pedig nehezen visszafordítható, ezért a kutatók hosszú távon használható, hatékony és bármikor abbahagyható módszert kerestek a férfi fogamzásgátlásra: egy olyan megoldást, ami a nők által szedett fogamzásgátló tablettára hasonlít.

"A tudósok évtizedek óta próbálkoznak hatékony férfi orális fogamzásgátló kifejlesztésével, de még mindig nincsenek jóváhagyott tabletták a piacon" – mondta el a kutatásról Abdullah Al Noman, a Minnesotai Egyetem végzős kutatóasszisztense.

A jelenleg klinikai vizsgálatok alatt álló szerek többsége a férfi nemi hormon, a tesztoszteron ellen irányul, ezek alkalmazása pedig súlygyarapodáshoz, depresszióhoz és koleszterinszint-emelkedéshez vezethet.

"Nem hormonális férfi fogamzásgátlót akartunk kifejleszteni, hogy elkerüljük ezeket a mellékhatásokat" – mondta Noman.

A csapat a retinsavreceptor alfa fehérjéjét célzó szert fejlesztett ki: a retinsav, mely a sejtnövekedésben, a spermiumképződésben és az embriófejlődésben játszik szerepet, a szervezetbe került A-vitaminból alakul ki. A retinsavnak az alfa receptorral kell kapcsolatba lépnie, hogy elláthassa funkcióját:

ha kiiktatják a receptort, az sterilizálja a gyógyszert szedő személyt.

A hím egereknek négy héten át szájon át adott gyógyszer drámaian csökkentette a spermiumok számát, 99 százalékos hatékonysággal megakadályozta a nőstények teherbe ejtését, minden megfigyelt mellékhatás nélkül. A kísérletben a gyógyszer adagolásának megszüntetése után 4-6 héttel visszaállt a termékenység.

Ezek az eredmények még nem garantálják, hogy embereknél is pont ilyen jól működik majd a szer. A YourChoice Therapeutics vezénylésében az év második felében kezdődnek meg az embereken végzett kísérletek. Ha ezek sikeresek, öt év múlva a piacra kerülhet a férfi fogamzásgáltó gyógyszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×