eur:
395.91
usd:
369.62
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay

A fenntarthatóság nem, az ár viszont érdekes - így nyaral a magyar

A járvány kitörése óta nőtt a belföldre tervezett nyaralások száma, de a magyarok továbbra is elsősorban kereskedelmi szálláshelyen nyaralnának egy elemzés alapján.

A Republikon Intézet Németországban, Ausztriában, Csehországban Magyarországon és Lengyelországban vizsgálta meg a nyaralási szokásokat – mondta az InfoRádiónak Schlanger Márton.

A kutatásban megállapították: magyarok nagyon alacsony százaléka jár saját nyaralóba nyaralni, nyilvánvalóan azért, mert keveseknek van ilyenje. "Azt gondolnánk, minél magasabb életszínvonalú az ország, annál többen mennek saját nyaralóba, de egy bizonyos anyagi helyzet felett az emberek inkább külföldre járnak nyaralni. Magyarországon is öt-tíz évvel ezelőtt jellemzőbb volt, ha az embernek volt rá pénze, akkor elment külföldre nyaralni. Akinek pedig esetleg nem volt, annak maradt a Balaton" – fejtette ki a Republikon Intézet kutatója.

Az utóbbi években sokan már a Balatonhoz sem jutottak. A kutató szerint a magyarok inkább panzióba, barátokhoz mennének nyaralni.

A nyaralási helyszín kiválasztásakor három szempontot vesznek figyelembe: a kulturális programokat, a természeti adottságokat és az árviszonyokat.

Stranger Márton szerint kevésbé veszünk részt külön programokon egy nyaraláson, mert az további költségekkel jár. Másfelől pedig a magyarok nem elsősorban a helyekért, hanem inkább a természeti adottságokért és a kulturális lehetőségekért mennek nyaralni.

A kutatás azt is vizsgálta, a magyarok mennyire tartják szemük előtt a fenntarthatósági szempontokat a nyaralási célpont választásakor. Kiderült: a legkevésbé a magyarokat érdeklik ezek a fenntarthatósági szempontok, az anyagi szempontok ugyanis ezeket felülírják.

Az elemzést az intézet az Eurobarométer 2021 októberi adatfelvétele segítségével végezte el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Anglia–Szlovénia 0-0

ÉLŐ: Anglia–Szlovénia 0-0

Ott születhet meg az eredmény, amellyel továbbjut a magyar csapat, ahol a válogatott megkezdte az Eb-szereplését június 15-én: a kölni stadionban. De Marco Rossi válogatottjának sorsa most nem saját kezében van, hanem az angolokéban. Ha Gareth Southgate együttese legyőzi a szlovénokat, a magyar válogatott biztosan a nyolcaddöntő résztvevője lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×