eur:
393.28
usd:
367.71
bux:
65939.07
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

A fenntarthatóság nem, az ár viszont érdekes - így nyaral a magyar

A járvány kitörése óta nőtt a belföldre tervezett nyaralások száma, de a magyarok továbbra is elsősorban kereskedelmi szálláshelyen nyaralnának egy elemzés alapján.

A Republikon Intézet Németországban, Ausztriában, Csehországban Magyarországon és Lengyelországban vizsgálta meg a nyaralási szokásokat – mondta az InfoRádiónak Schlanger Márton.

A kutatásban megállapították: magyarok nagyon alacsony százaléka jár saját nyaralóba nyaralni, nyilvánvalóan azért, mert keveseknek van ilyenje. "Azt gondolnánk, minél magasabb életszínvonalú az ország, annál többen mennek saját nyaralóba, de egy bizonyos anyagi helyzet felett az emberek inkább külföldre járnak nyaralni. Magyarországon is öt-tíz évvel ezelőtt jellemzőbb volt, ha az embernek volt rá pénze, akkor elment külföldre nyaralni. Akinek pedig esetleg nem volt, annak maradt a Balaton" – fejtette ki a Republikon Intézet kutatója.

Az utóbbi években sokan már a Balatonhoz sem jutottak. A kutató szerint a magyarok inkább panzióba, barátokhoz mennének nyaralni.

A nyaralási helyszín kiválasztásakor három szempontot vesznek figyelembe: a kulturális programokat, a természeti adottságokat és az árviszonyokat.

Stranger Márton szerint kevésbé veszünk részt külön programokon egy nyaraláson, mert az további költségekkel jár. Másfelől pedig a magyarok nem elsősorban a helyekért, hanem inkább a természeti adottságokért és a kulturális lehetőségekért mennek nyaralni.

A kutatás azt is vizsgálta, a magyarok mennyire tartják szemük előtt a fenntarthatósági szempontokat a nyaralási célpont választásakor. Kiderült: a legkevésbé a magyarokat érdeklik ezek a fenntarthatósági szempontok, az anyagi szempontok ugyanis ezeket felülírják.

Az elemzést az intézet az Eurobarométer 2021 októberi adatfelvétele segítségével végezte el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×