eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szombati mérleg: mínusz tíz Celsius-fok

Szinte egy másik évszak van, mint pénteken volt. Hidegfront érkezett.

Többfelé 10 Celsius-fokot meghaladó lehűlést hozott a pénteken érkezett hidegfront. A fővárosban a napi szélrekord is megdőlt. Többfelé továbbra is viharos szélre, zivatarokra figyelmeztetnek. A húsvéti időjárás még bizonytalan, de egyes előrejelzések szerint ismét elromolhat az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának délután 2 órás adatai szerint sokfelé, különösen délnyugaton több mint 10 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mértek, mint 24 órával korábban.

Péntek reggel egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja vonult át az ország felett. E mögött az északnyugatira forduló szél néhol viharossá fokozódott. Budapesten a János-hegyen 98,6 kilométer/órás széllökést is mértek, ezzel megdőlt a fővárosi napi szélrekord. Mostanáig ugyanis Budapesten, április 8-án 87,1 kilométer/óra volt a legerősebb mért széllökés, amelyet 1995-ben Pestszentlőrincen regisztráltak.

Az MTI-hez szombat délután eljuttatott veszélyjelzésük szerint a viharos szél miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Youtube-csatornáján Simon Gergő meteorológus részletesen is beszámoltak a Diego nevű ciklon hatásairól.

Azt mondta: éjszaka még jellemzően felhős lesz az ég, néhol kisebb záporok is lehetnek, helyenként jégdara is hullhat. Még éjszaka is sokfelé lesz erős, akár viharos a szél. A minimumon 0 és plusz 7 fok között alakulnak. Vasárnap már kisüthet a nap, 11-15 fokig melegszik a levegő - közölte, megjegyezve: a hőérzeten ronthat az erős légmozgás.

A jövő héten fokozatosan melegszik a levegő, lesznek területek, ahol 20 foknál is melegebb lesz. Ugyanakkor, mivel hideg légtömeg van az ország felett visszatérnek a hajnali fagyok. Mínusz 3 fokig is hűlhet a levegő, sőt a szélcsendes, fagyzugos helyeken ennél is hidegebb lehet.

A húsvéti hosszú hétvége időjárása kapcsán azt hangsúlyozta: "nagy a bizonytalanság". Van olyan forgatókönyv, amely szerint jó idő várható, de vannak olyan friss, valószínűségi előrejelzések is, amelyek szerint jelentősen elromlik az időjárás és újra lehűl a levegő - ismertette Simon Gergő meteorológus.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×