eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: parkerdo.hu

Felavatták az új kilátót a szentendrei Bölcső-hegyen

A Lajos-forrástól megközelíthető, fenyőgerendákból készült kilátóról elképesztően látványos körpanorámában lehet részünk, tiszta időben még a Mátra is látszik.

November 25-én adták át a Szentendre és Pomáz határvidékén található, 587 méter magas Bölcső-hegy új kilátóját, amelynek terveit Koller József Ybl-díjas építész készítette – adta hírül a Turista Magazin, emlékeztetve, hogy évtizedekkel korábban már volt egy kilátó a Bölcső-hegyeen, ám ebből csak néhány betompillér maradt.

Hozzáteszik: a Pilisi Parkerdő a természetjáró szervezetekkel egyeztetve és javaslatuk alapján döntött úgy, hogy a régi kilátó helyén újat épít. Az idén ősszel elkészült 2,4 x 2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10x10 centiméteres borovi fenyőgerendákból készült, felső korlátja 7 méterre található a vasbeton alaptól.

A körpanorámát biztosító kilátószint egyszerre mindössze 5 embert képes fogadni, de megéri felkapaszkodni a szűk lépcsőkön a kilátásért. Déli irányban a Nagy Csikóvár hegycsúcs, nyugatra a Lom-hegy, északkelet felé a Cser-hegy, északnyugatra a pilisszentlászlói hegyoldal, míg keletre Szentendre város és tiszta időben a Mátra vonulatai láthatóak.

A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is az építményhez vezet.

A beruházás a „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben. Az építést a Belvárosi Építő Kft. végezte el, a kivitelezésre 29,2 millió forintot fordított az erdőgazdaság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×