eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Bec Parsons / Getty Images

Mi tehetünk, hogy az ünnepek végre "maradéktalanul" teljenek?

Több 10 ezer forint értékű élelmiszer landol a kukában a karácsonyi időszakban egy átlagos négytagú család háztartásában – mondta Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának a vezetője érdeklődésünkre.

„Az egész éves élelmiszerpazarlásunk meghatározó része az ünnepnapokon keletkezik, ennek a hátterében az áll, hogy tulajdonképpen az ünnepeink nem kis részben az élelmiszerekről szólnak. Nagyon sok a vendégjárás ilyenkor, a vendégeket és a többi családtagot is igyekszünk ilyenkor kényeztetni. Kellemetlenek számít az, hogy ha menet közben elfogy valamilyen fogás, ezért a legtöbb családban ilyenkor igyekeznek egy kicsit túlgondoskodni, túl sokat főznek, és nem gondolják végig azt, hogy ezeknek a maradékoknak mi lesz később a sorsa” – vezette le a maradékképződés tipikus folyamatát Kasza Gyula.

A Nébih Maradék nélkül programjának vezetője az anyagi veszteségekről elmondta, hogy

az élelmiszervásárlásaink tizede kerül a kukába, ez az ünnepekkor fölmehet 15-20 százalékra is.

„Egy átlagos négytagú család egész éves anyagi vesztesége, ami élelmiszerpazarlásból ered, meghaladja a 120 ezer forintot, hogyha a karácsonyi időszakra vetítem, akkor több 10 ezer forintról beszélek” – mondta Kasza Gyula.

A szakértő tanácsai a túlvásárlás elkerülésére:

  • Amikor kidobunk valami élelmiszert, gondoljuk végig, miért lett ez a sorsa: túl sokat vásároltunk, megfeledkeztünk róla, elfelejtettük betenni a hűtőbe, nem címkéztük fel?
  • Bevásárláskor tervezzünk, jó ötlet a bevásárlólista, de az is segít, ha előtte otthon körbenézünk, mi fogyott el.
  • „A gyerekekkel érdemes átbeszélni a kérdést – mutatott rá Kasza Gyula –, mert az élelmiszerpazarlás nagyon sok esetben a rutinra vezethető vissza, rossz gyakorlatokra, és a gyerekeknél még van idő rendbe tenni ezeket a dolgokat.”
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×