eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Pixabay

Hamarosan front tessékeli odébb a ködöt, még hóra is van kilátás

Anticiklon és sok rétegfelhőzet után felpezsdül az időjárás, de csak Északon várható érdemi csapadék.

A kontinens nagyobb részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, a magasnyomás centruma a Baltikum fölött helyezkedik el. Az anticiklon jóvoltából sokfelé egész nap párás, ködös az idő. Skandináviában egy hullámzó frontrendszer okoz felhős, a norvég partoknál csapadékos időt, ennek a frontálzónának a keskeny felhősávja egészen a Brit-szigetekig is elér, így ott is előfordul eső – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Kelet-európai-síkságon jóval téliesebb időjárás tapasztalható, ott egy hidegfront mögött hideg, sarkvidéki levegő zúdul be a térségbe, így ott inkább a havazás a meghatározó csapadékforma.

Változékonyabb az idő a Mediterráneumban is, ahol nedvesebb légtömeg helyezkedik el egy magassági hidegörvénynek köszönhetően. A Kárpát-medence időjárásának alakítója a fent említett anticiklon, de napközben a Kárpátok hegygerincén átbukó szél az ország nyugati részének kivételével javítja a látási viszonyokat.

Idehaza kedden napközben fokozatosan javulnak a látási viszonyok, zsugorodik a rétegfelhőzet, többfelé kisüt a nap, de elsősorban a nyugati határvidéken tartósan borult, párás idő valószínű. Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd a Dunántúlon már több helyen megélénkül a délkeleti szél, egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –1 és +5 fok között alakul, de a Nyírségben –2, –4 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 10 fok körül valószínű.

Mesterházy András meteorológus a videóban elmondja, hogy kedden és szerdán még anticiklon határozza meg időjárásunkat, csütörtök délelőtt viszont átvonul fölöttünk egy front – az ország döntő részében csapadékmentesen. Pénteken akár hószállingózás is lehet helyenként, a jövő hét közepén lehűl az idő, akkor nagyobb területen van esély havazásra.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×