eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Hegyestű, könnyező fal, Eszperantó-forrás, vízimalom – kirándulótippek a hétvégére

Útvonalakat ajánlunk az Alpokaljára, a Balaton-felvidékre, Zalába, a Vértesbe, a Gerecsébe, a Bükkbe - és lesznek már teljesítménytúrák is.

Az Alpokalján, Kőszeg környékén a Szent Vid kápolna, a Hétvezér forrás és a gyönyörű panorámájú Kálvária-hegy felkeresését javasoljuk. A közeli Bozsokon a Sibrik-kastély, Velemben a vízimalom, Szombathelyen a Vasi Múzeumfalu, Csempeszkopácson az Árpád-kori-templom, Sárváron a Nádasdy-vár, Kám mellett a Jeli arborétum várja önöket.

A Balaton-felvidéken a három részből álló Dörgicsén három középkori romtemplomot nézhetnek meg, illetve bejárhatják az impozáns sziklaformációiról nevezetes Kű-völgyet. Egy másik, talán még csodálatosabb látnivaló Zánkától nem messze a Hegyestű, ami egy bányaudvar fölé magasodó, kétszintes, függőleges bazaltoszlopokból álló, hatalmas sziklafal.

Nagykanizsa és Zalakaros közelében találják meg a nagybakónaki „könnyező falú” Kőszikla-szurdokot és a Baghy Gyula Eszperantó-forrást. Baghy Gyula színész, költő, író és műfordító, az eszpertantó mozgalom egyik úttörője volt, 1891 és 1967 között élt. Nagybakónak község a néphiedelem szerint arról kapta a nevét, hogy a Dalmácia felé utazó Könyves Kálmán hintójának kereke éppen itt, Bakó molnár malma előtt tört ki, és a derék mester nemcsak megjavította a járművet, hanem megebédeltette a királyt, aki hálából körbemutatott, és azt mondta: „Ezt az egész területet pedig adjuk Bakónak munkájáért és a szíves vendéglátásáért.”

A Vértes egyik klasszikus túraútvonala a Körtvélyesi-kilátóhoz, majd Körtvélyespuszta elhagyatott, erdei temetőjét érintve a Vitányvár meredek szirten magasodó falaihoz vezet, ahonnan a Mária-szakadékon át jutnak vissza Csákányospusztára. Útközben az idilli fekvésű Szép Ilonka-forrásnál frissülhetnek fel és a Gráciák bércén állva megcsodálhatják a Vértes rengetegét.

A Gerecsében a Tata melletti Agostyánnál léphetnek rá az ösvényre. Menjenek fel az Öreg-Kovács csúcsa alatti Szent Péter Rotunda romjaihoz, visszafelé pedig sétáljanak végig a Lábas-hegyi Kálvária erdei stációi mellett. A rotunda kerek templomot jelent. A Szent Péter Rotunda mellett valaha egy mára teljesen eltűnt falu, Kovácsi állt.

A Bükkben Cserépváraljáról indulva a Kő-völgy tanösvényét barangolhatják be. A Budai-hegységben a Gazdagrét feletti Irhás-árokból jutnak fel a Frank-hegyre, majd a Piktortégla-üregek mellett megérkeznek a Farkas-hegy vitorlázórepülő-emlékművel koronázott, mészkősziklákkal pettyezett, hullámos platójára. Kaptassanak fel az asztal formájú Szekrényes-hegyre, illetve a Sorrento-sziklákhoz, és végül Csillebérc érintésével, az Irhás-árkon keresztül visszaérnek a kiindulási pontjukra. A Piktortégla-üregek a 19. századi piktortégla-bányászat emlékeit őrzik. A piktortégla fehéragyagból készült festőtégla volt, amelyet „Budai föld” márkanéven vagonszámra exportáltak.

Bárhová is mennek, tartsák be a járványvédelmi szabályokat, és elindulás előtt tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról, az esetleges erdészeti korlátozásokról és a várható időjárásról.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg az Erdőspusztai Kéket, a Mátrai Tekergést, a Teliholdas Balatont, a Vas-hegyi Húszast, az Öthegy Tótit, a Légből kapott túrát, a Petőfi Túrát, az Eszperantó Zamenhof Emléktúrát, a Pestszentlőrinci gyermeknapi túrát, a BÉKÁS Kerékpáros Teljesítménytúrát és a Lupa mellett elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×