eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Büdös-kút, Cák, 25 barlang és ingyenes hajózás – ajánlat kirándulóknak a hétvégére

300 éves, 2 méteres törzsátmérőjű fa, Tető Menő, incselkedő tündérek nyomai; hétvégi túrázós ajánlónkban eláruljuk, hol.

Az Aggteleki-karszt vidékén a keleméri Mohos-tavak úszó tőzeglápszigeteit kereshetik fel. A közelben van a Magas-bérc tanösvény, azon is érdemes végigmenni. A tavak mellett csodálják meg a közel 300 éves, 2 méteres törzsátmérőjű Kisasszonyfát, amely az egyik legenda szerint a közeli Mohos vár úrnője, Piroska után kapta a nevét, a másik monda viszont arról regél, hogy az ágain hajdanán mocsári tündérek, lápi kisasszonyok üldögéltek. Idejüket szövéssel, fonással töltötték, és a fa alá tévedőkkel incselkedtek. Mohos várát a Gutkeled nemzetség építtette. Nem tudjuk, hogy pontosan mikor, de 1397-ben már romként hivatkozik rá egy oklevél.

A Badacsonyban egy alig több mint 300 fős község, Farkasgyepű lehet a kiindulópontjuk. A gyepű a településeknek az a része volt, amit műveletlenül és lakatlanul hagytak, illetve árkokkal, földhányásokkal és fatorlaszokkal egészítettek ki, hogy mindenki számára egyértelműen kijelöljék a közösség határát. Farkasgyepűről elsétálhatnak a Bittva-patak duzzasztásából keletkezett Pisztrángos-tóhoz, amelyben ugyan soha nem éltek pisztrángok, de attól még a család nagyon jót pihenhet és játszhat a partján. Ha még van idejük, bejárhatják a Csehbányai tanösvényt.

A Börzsönyben Diósjenőről a Csehvár, a Vörös-kő, a Magas-hegy, a Gál-rét, a Hárombarát-nyereg, a nyír-réti kastélyrom és a Varsa-tető érintésével a másnapi izomláz és az aznapi panoráma ígéretével mászhatnak fel a Csóványosra, amelynek neve a csalán régi szóalakját őrzi.

A Bükkben Upponyról a Szilas-tetőre, onnan pedig a varázslatos Damasa-szakadékba vezethet az útjuk. A nap további részében a Három-kő-bérc és a Kalica-tető várja önöket. A Damasát földrengések hozták létre a XVIII. században. 25 kisebb barlang van benne, és ott néha még ilyenkor is találhatnak havat. Ehhez mérten

nem könnyű terep, csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk, jó bakancsban.

A korábban kevésbé ismert Medves-fennsíkon a Boszorkány-kő és a Salgóvár kínál látnivalókat. Somoskőújfaluból induljanak el, és oda is térjenek vissza. Útközben át kell menniük az 1963-ban megszűnt kisvasút 146 méter hosszú alagútján.

A Kőszegi-hegységben Velemben a Vasfüggöny látogatóközponttól egy geológiai tanösvényen a Szent Vid kápolnához, a Szent-kúthoz és a Kálvária-dombra kapaszkodhatnak fel, majd végigmehetnek a Források-útján, hogy megérkezzenek Cákra, amely talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett pincesoráról híres.

A Soproni-hegység legmagasabb kilátója a Várhely nevet viseli. Egy vaskori földvár maradványai és rengeteg halomsír mellett áll az Ultra-hegyen.

A Mátrában van Nagybátony, ami egykor önálló település volt, de ma már Bátonyterenye része. Innen a Büdös-kút, a Mézes-kút és az Ágasvári turistaház mentén juthatnak fel az Ágasvár csúcsára, ahol egy bronzkori vár maradványait fedezhetik fel.

A Zemplénben Újhutáról forrásokban bővelkedő, lankásan emelkedő körtúrát tehetnek a Nagy-Péter-mennykő nevű sziklához, ahonnan csodálatos a kilátás a környező hegyekre.

Makón is eltölthetnek egy szép napot. A hagymavárosban sok látványosság várja önöket. Mi most a megújult lombkoronasétányt ajánljuk figyelmükbe. A 10 méteres magasságban, 191 méter hosszan húzódó tanösvény, rajta egy 18 méteres toronnyal emlékezetes élmény lesz.

Jó hírrel tudunk szolgálni azoknak is, akiknek hajókázni támadt kedvük: újraindult a Dunakanyar körjárat. Visegrádtól Visegrádig, Váctól Szentendréig, illetve az Esztergom-Zebegény-Esztergom vonalon utazhatnak rajta,

Kajla útlevéllel és 2 éves kor alatt ingyenesen.

Bárhová is mennek, tartsák be a járványvédelmi szabályokat és érjenek haza a kijárási tilalom kezdetére! Elindulás előtt tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról, az esetleges erdészeti korlátozásokról, és a várható időjárásról - az átlagosnál hidegebb lesz, csak igen minimális napsütéssel.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, de a koronavírus-járvány miatt csak egyéni teljesítéssel és virtuális igazolással. Most rendezik meg a Mátra Vertikált, Vörös Mocsarat, a Pétfürdői Tavaszt, a Magyarlakot, a Pilis 50-et, a Csekk Sándor Emléktúrát, a Pestszentlőrinci Kört, a Cardea-Circulust, a Gödöllő Kerékpárost, a Tető Menőt, valamint a Nagy Lajos Király Erdejében és az Érintsük Budaörsöt Éjjel elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×