eur:
388.95
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: https://www.facebook.com/pg/orszagos.kektura

Lackfi János az Erdőszelfiről: valahogy el kell magyarázni, hogy a természet nem csak egy háttérkép

Egy kiránduló-cucclista olvastán is szét tudja magát röhögni az ember - ígéri a József Attila-díjas költő egy most megjelent könyv kapcsán - amely "az állambácsi" fejéből pattant ki.

A vándortáborozásról szóló Erdőszelfi című verseskötet (Móra Kiadó) azt mutatja be, hogy az iskolás korosztály és a természet mint robbanóelegy összeeresztve miféle fizikai, kémiai és metafizikus reakciókat produkál - így foglalta össze a könyv lényegét Lackfi János József Attila-díjas költő.

A kötet szerkesztője az InfoRádió Családi hét című műsorában elmondta, a sorok és rímek a természet közelségén, a tábori kalandokon, szerelmeken, elázásokon, kirándulásokon, vaddisznó előli fára meneküléseken keresztül mutatják be ezt az életérzést.

"Feléledt a lehetőség, hogy vándortáborok legyenek, elismerte állambácsi, hogy ez egy fontos dolog, pláne amikor

a virtualitással kell felvenni a harcot"

- húzta alá Lackfi János, aki szerint "valahogy el kell magyarázni, hogy a természet nem csak egy háttérkép".

Mint rámutatott, Békés Mártának van egy verse a kötetben, amely arról szól, hogy egy kirándulásnak különböző résztvevői milyen "túlélő-felszereléssel" vágnak neki, "már a lista olvasásakor szétröhögi magát az ember" - ígéri Lackfi János.

Szerinte fontos, hogy miközben a virtualitás nagy helyet foglal a mindennapi életben,

nem prédikálni kell a gyerekeknek, hanem megmutatni, hogy "az a kő látta a dinoszauruszokat",

vagy "az a fa korábban született és később fog kidőlni, mint mi".

A Lackfi János által emlegetett "állambácsi" is megszólalt a kötet kapcsán - Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos személyében, aki ennek a kötetnek személyesen is az ötletgazdája.

"Én azt a feladatot kaptam a kormánytól, hogy az aktív életmódot próbáljam meg minden szinten népszerűsíteni. Az egyik legfontosabb célcsoport a gyerekeké, mert ők sok esetben virtuális világban élnek, ami sokuknál oda vezet, hogy a közösségi életük leépül, keveset járnak természetbe. Ezért találtuk ki a vándortáborozást, aztán pedig a verseskötetet" - ecsetelte Révész Máriusz.

A kormánybiztos maga is sokat kerékpártúrázott, túrakenuzott, sítáborokba is elvitte gyerekeit, mindig azt mondta, hogy "ha a gyerekek csak fele olyan jól érezték magukat, mint én, akkor ez egy nagyon jó tábor volt".

Már idén nyáron is biciklizett, a Bükkben és Aggtelek környékén járt.

"A gyerekek annyira élvezték, hogy azt hiszem, nehéz lesz nekik ennél jobb nyári élményt nyújtani" - mondta.

Bízik benne, hogy a program keretein belül még idén is el tudnak vinni 11 ezer gyermeket vándortáborozni,

"a gyermekek életére hosszú távon is fantasztikus hatással lesz, jobban fogják szeretni, óvni a természetet és megismerik a hazájukat"

- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×