INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

háziállat

koronavírus

állatmenhely

rémhír

Kutyákat etetnek a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány budapesti menhelyén 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek - hívta fel a figyelmet a Magyar Állatvédők Országos Szervezete. Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet működik, amelyből mintegy 80 nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak.

Rémhírek kaptak szárnyra, de nem ez a legnagyobb gond

InfoRádió

Az állatok nem terjesztik a koronavírust, nem kapják el az embertől és nem adják tovább a kórt. Senki se szabaduljon meg emiatt a házi kedvencétől, és ha lehet, azért se, mert az állatmenhelyek is nehéz helyzetbe kerültek a járvány idején: nincs elég élelem az állatoknak és a sétáltatásukról sem tudnak gondoskodni.

A magyar és nemzetközi egészségügyi és állategészségügyi szervezetek egybehangzó véleménye szerint nem terjesztik az állatok az új típusú koronavírust – szögezte le Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének (MÁOSZ) elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva:

„Sok az ilyen típusú álhír- vagy rémhír terjesztő” – fogalmazott Mészáros Gabriella. Kifejtette: a WHO, a Nébih, illetve a magyar és nemzetközi állatorvosi kamara is megerősítette, hogy nincsenek igazolt estek, és nincsen zoonózis veszély, hogy a háziállatok az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozóját terjesztenék. Tehát a humán koronavírus megbetegedést nem kaphatjuk el kutyáktól és macskáktól – hangsúlyozta.

A szakember arról is beszélt, hogy az állatok szőrzetén ugyan megtapadhat a vírus, de erre kevés esély van, ha a házi kedvenc nem érintkezik idegen emberekkel. Mint kiemelte, kutyasétáltatás alkalmával is az a célszerű, ha betartjuk a másfél-két méteres távolságot a többi emberrel szemben, hiszen

az állat a szőrzetén ugyanúgy hordozhatja a vírust, ha például letüsszenti, ráköhög egy beteg ember, mint ahogy egy kapaszkodó a buszon, vagy egy kilincs a lépcsőházban.

Ezért sétáltatás után érdemes a kutyák szőrét egy nedves ronggyal áttörölni.

Az állatok egymással történő érintkezésére ugyanakkor egyelőre nem adtak ki iránymutatást – tette hozzá Mészáros Gabriella, megjegyezve: a vírus nem olyan, mint például a kullancs, hogy egyik állat szőréről a másikéra átvándorol.

A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy

továbbra is várják az állateledeladományokat a menhelyek, mert ellátási gondjaik vannak.

Mintegy 80 olyan szervezet van az országban, amely jelenleg is kisebb-nagyobb táphiánnyal küzd. De a svájci Suzy Utzinger Alapítvány segítségével megtámogatott nyolc menhelynek is csupán egy hét-tíz napra elegendő eleséget tudott a MÁOSZ vásárolni – tette hozzá az elnök.

Mindemellett egyébként sok egyedi megkeresés érkezett a tagszervezetek fenntartásában álló menhelyekhez, illetve a tagságokon túl is, amire hatalmas szükség is van, miután szinte a

nullára csökkent az örökbefogadások száma,

ahogyan a különféle rendezvények lehetősége sem adott pillanatnyilag. „Tehát továbbra is fennáll a vészhelyzet, és továbbra is gyűjtünk” – fogalmazott Mészáros Gabriella.

Végezetül arról is beszélt, hogy a kijárási korlátozások miatt az önkéntes munka is szinte teljesen megszűnt az állatmenhelyeken, pedig sok helyütt eddig az önkéntesek segítettek az állatok lemozgatásában, a sétáltatásban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Nagyon nagy gondban az állatmenhelyek – Mészáros Gabriella, MÁOSZ
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018