INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

levegő

szálló por

szmog

Gyalogosok mennek a szmogban a nyíregyházi Bessenyei téren 2017. január 24-én. A levegő minőségének romlása miatt január 23-án reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.

Szakértők: az agyba és a méhbe is befurakodik a rossz levegő

Infostart / InfoRádió

A hét végéig nem várható javulás a budapesti levegő tisztaságát illetően, addig is jelentős problémát okoz a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek, de akár még az egészséges vízipipázóknak is. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők viszont elmondják, mikor szellőztessünk vagy mehetünk futni egyet.

Folyamatosan érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten, ám úgy tűnik, a napokban végre javulás áll be a légszennyező anyagok koncentrációjának várható csökkenése miatt - jósolta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőtisztaság-ügyi osztályvezetője, Dézsi Viktor, akinek ismertetése szerint nagyjából két komponensű a probléma, a kis részecskeméretű szálló por és a nitrogén-dioxid okozza.

"A megnevezés persze csalóka, mert nem feltétlenül porról van szó a szálló por esetében, ugyanis bármilyen halmazállapotú lehet, ami egyértelmű, hogy a tömegkoncentrációjuk szokta meghaladni az egészségügyi határértéket" - szögezte le Dézsi Viktor, aki szerint a megállapított értékek mindig 24 órás átlagértékek.

A levegőt - mint rámutatott -

nagyobb légmozgás vagy időjárás-változás tudja tisztítani,

ha nincs szél, a káros anyagok koncentrációja csak növekedni tud.

A szennyezett levegő leginkább a szív- és érrendszeri betegek szervezetét viseli meg legjobban - ezt már Mucsi János tüdőgyógyász nyilatkozta az InfoRádiónak; a levegőszennyezés összetevői ugyanakkor a tüdő nyálkahártyát is károsítják és gyulladást okozhatnak.

"A szálló porban lehetnek kéntartalmú vegyületek, szénhidrogének, lehetnek csak koromrészecskék, a méretüktől függ, hogy hová jutnak be a szervezetbe: a 10 mikronnál nagyobb részecskéket már a nyálkahártya kiszűri, de

a 2,5 mikronnál kisebbek viszont egészen mélyen lejutnak a légutakon keresztül a véráramba is.

A kis vérrögök, amik keletkezhetnek, az ereket is elzárhatják" - figyelmeztetett a tüdőgyógyász. Vagyis: súlyosabb esetben infarktushoz, sztrókhoz, érelmeszesedéshez vezethet a rossz levegő.

Hozzátette, az asztmások, a dohányzók, de még a vízipipázók is fokozott veszélynek vannak kitéve a krónikus betegeken kívül. A hobbifutóknak pedig azt javasolja, reggel fussanak, amikor még kisebb az autóforgalom, de Budapest belvárosában nem nagyon lehet tiszta levegőt találni.

A tüdőgyógyász véleményét osztja a Levegő Munkacsoport elnöke is. Lukács András az InfoRádióban elmondta, a közlekedés, az időjárás és az egyéb folyamatok - például a fűtés - összjátéka gyűjti egybe a súlyos helyzet összetevőit.

Megítélése szerint az agyba és a méhlepénybe is bejuthatnak a szennyezőanyagok, ezért

a megoldás az lenne, ha a fűtési és a közlekedési szokásainkon társadalmi szinten tudnánk változtatni.

Addig is sok folyadék fogyasztásával, gyümölcsfogyasztással, otthonmaradással lehet védekezni, bár ez utóbbi csak félig segít, mert szellőztetni viszont kell, annak időpontját viszont meg lehet jól is választani.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatának érvényben tartása közben továbbra is indokolt Budapesten a Főpolgármesteri Hivatal főtanácsadója, Molnár Zsolt szerint.

"Minden nap értékeljük az előző nap eredményeit, állandósult a helyzet. Előre láthatólag a hét vége felé javulhat a helyzet" - mondta az InfoRádiónak a főtanácsadó, hozzátéve, a tájékoztatási fokozat visszavonása szakmai kérdés, a jog nem foglalkozik ezzel.

Nyitókép: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Javulhat a levegő - meteorológus
 
Egészségügyi következmények - tüdőgyógyász
 
Szálló por - főtanácsadó, Főpolgármesteri Hivatal
 
Szívbetegséget is okozhat a szmog - Levegő Munkacsoport
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018