eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Ha törik, ha szakad, a belvárosban akkor se fussunk!

A nagyvárosokban élők lehetőleg ne a belvárosban sportoljanak, mert a rossz levegőn a szmog mélyebben bejut az emberi szervezetbe és nagyobb károkat okozhat, mint nyugalmi állapotban – mondta az InfoRádiónak Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára.

Az is ártalmas, ha valaki nyugodt légzési állapotban tartózkodik a rossz levegőn, de ha sportol, azzal a szennyezett levegő mélyebben a szervezetébe jut – hívta föl a figyelmet a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára az InfoRádiónak. „Ha valaki mindezt a sportolás közben éli meg, hogy szennyezett levegőt szív be nagy mennyiségben, és forgat meg a tüdejében, akkor ezzel arányosan megnő mindazon ártalmas összetevőknek a szervezetbe jutása, amelyekről szó van a légszennyezés ártalmát illetően” – fogalmazott.

Ugyanakkor sportolás közben azok a szervezeti védekező mechanizmusok, amelyek a környezetszennyezésnek a rossz hatásait is ki tudják védeni, felerősödnek: „Tehát a dolog nem ilyen egyszerű, hogy tilos volna sportolni rossz levegőn, mert

a védekezés egyik módja a légszennyezéssel szemben éppen a sportolás”

– tette hozzá Losonczy György.

A professzor azt tanácsolja, ha valaki egy rossz levegőjű városban él, és szeret futni vagy biciklizni, lehetőleg egy, a forgalmi útvonalaktól távolabb eső helyen tegye. „A Margitsziget is jó, de inkább fölfele kellene mennünk, 2-300 métert. Tehát például a Normafa már jobb, és lenézve onnan jól látni, hogy a város fölött milyen szmog van” – jegyezte meg, kihangsúlyozva, hogy viszont

a belvárosban senki se sportoljon, mert nem egészséges!

Világszerte évente csaknem 8 millió ember a levegő szennyezettsége miatt hal meg. Nemcsak a tüdőbetegségek, hanem a szív- és agyi ér betegségek is a környezetszennyezés miatt tovább romlanak, és a betegek halálához vezethetnek. Mindezeken túl pedig a pszichiátriai betegségeket is befolyásolja a rossz levegő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×