INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

túra

erdő

vadászat

szabály

Zúzmarás novemberi erdő a Pilisben, a Kétbükkfa-nyeregben 2011. november 23-án.

Veszélyre figyelmeztetik a kirándulókat, túrázókat

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Folyamatosan nő a túrázók száma – tavaly például másfélszeresére ugrott az Országos Kéktúrát teljesítők száma –, ezért a vadászok ismét felhívják a figyelmet az erdőjárás szabályaira, illetve a vadászatok miatti korlátozásokra.

A túrázóknak érdemes tudniuk, hogy a törvény a vadászat időtartamát is pontosan meghatározza.

A csillagászati napnyugtát egy órával követő és a csillagászati napkeltét egy órával megelőző időszakok között lehet vadászni, de vannak ettől eltérő időpontok egyes vadászfajok tekintetében.

Vadászokra tehát egész nap számíthatnak az erdőjárók

– hívta fel a figyelmet az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője, Méhes Dóra.

„A nagy vadfajainkra, mint például a gímszarvasra, a dámszarvasra, az őzre, a muflonra és a vaddisznóra egyéni formában leginkább a reggeli és a késő délutáni, valamint az esti órákban lehet eredményesen vadászni, kivétel ez alól az egyes vadfajok párzási időszakai lehetnek – magyarázta a szóvivő. – De vannak a vadászatok, mint a vaddisznóhajtás, a terelések, az apróvad társasvadászat, ezek kifejezetten nappali tevékenységet jelentenek, főként a késő őszi és téli időszakban.”

Méhes Dóra szerint

egy jól megtervezett túra azzal kezdődik, hogy a kiránduló utánanéz a kiválasztott területen érvényben lévő esetleges korlátozásoknak.

Ezekről általában táblák árulkodnak, amelyekkel a látogatók a túraútvonalakon és az erdőterületek szélén találkozhatnak. A táblákon felül ugyanakkor a vadászatok résztvevőitől, így a vezetőtől, a vadhajtóktól és vadtársaktól is informálódhatnak arról, hogy mi is a pontos teendő.

A legtöbb erdészet és állami erdőgazdaság egyébként saját honlapján rendszeresen közli az időintervallumokat, amikor korlátozásokra lehet számítani vadászatok, vagy erdőgazdasági tevékenység miatt.

A vadászkamara szóvivője azt kéri, hogy a túrázók ne térjenek le a kijelölt útvonalaikról, a kutyáikat tartsák pórázon, ne menjenek a kisállatok közelébe és ne simogassák meg azokat, sötétedés után pedig viseljenek feltűnő ruhát és használjanak lámpát, hogy a vadászok nehogy vadnak nézzék őket.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Túrázók és a vadászok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018