eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Újabb szabályok szerint töröl videókat a Facebook

A Facebook törölni fogja a digitális trükkökkel és mesterséges intelligencia segítségével hamisított, úgynevezett deepfake videókat, amelyek egyebek mellett az idei amerikai elnökválasztás befolyásolására is alkalmak lehetnek - jelentette be kedden a közösségi oldal.

A kaliforniai székhelyű vállalat arról számolt be, hogy a dezinformációk elleni fellépés keretében el fogják távolítani a félrevezető tartalmakat, a nyilvánvalóan paródia céljából készített videókra azonban nem vonatkozik majd ez a rendelkezés, és például a szórend megváltoztatásával, szavak kihagyásával járó hagyományos szerkesztés sem lesz tilalmas az új irányelvek értelmében.

A novemberi amerikai elnökválasz közeledtével egyre fokozódik a nyomás az internetes közösségi platformokon, hogy erősítsék a fellépést a manipulált felvételek ellen, amelyek készítői könnyen félrevezethetik a nézőket azzal, hogy ezen rendkívül fejlett technológiák használatával például soha el nem hangzott mondatokat adnak a videókon szereplő emberek szájába.

Az utóbbi években egyre nagyobb számban tűnnek fel deepfake videók, és az átlagos felhasználók jelentős része nem tudja megmondani, hogy manipulált tartalmat lát.

Így működik a deepfake - az út a vicces SnapChat- és Messenger-funkcióktól akár a hamisított elnöki videókig:

"Bár ezek a videók még mindig ritkának számítanak a világhálón, növekvő használatuk komoly kihívást jelent az iparunk és a társadalmunk számára" - írta Monika Bickert, a Facebook globális politikájáért felelős alelnöke.

A cég közleménye szerint emellett meg fogják jelölni azokat a független tényellenőrzők által manipuláltnak talált képeket és videókat, amelyek esetében nem teljesülnek a törlés feltételei.

"Ha egyszerűen csak eltávolítanánk a hamisnak minősített tartalmak mindegyikét, attól még azok máshol elérhetőek maradnának. Fontos információval látjuk el a felhasználókat azzal, hogy meghagyjuk és hamisként jelöljük meg őket" - közölte Bickert.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×