eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

Lessen be az utolsó nagy magyar betyár barlangjába

Hétvégén felszáll a köd, de egy kicsit még annál is hidegebb lesz, mint most. Ez így együtt alkalmassá teszi az előttünk álló két napot egy évkezdő kirándulásra.

A Bakonyban a Cuha-szurdok felkeresése javasolt. Vinyéről egy körtúrával útba ejthető a Kopasz-hegy, az Üveghuta és a Hódos-ér mentén. A szurdok szikfalában nyílik Savanyú Jóska barlangja. Savanyú Jóska az utolsó nagy magyar betyár volt. 1841-ben született és 1886-ig garázdálkodott. Húsz évet ült börtönben, majd kiszabadult, és szabónak állt, de 1907-ben öngyilkos lett, mert nem tudta elviselni a rácsok mögött szerzett reuma fájdalmait.

A Mátra keleti részén az Ilona-völgyben kirándulhatnak. Itt találják meg

Magyarország legnagyobb természetesen vízesését.

Másszanak fel a Nagy-Szár-hegyre ás az Oroszlánvárra. Ez utóbbi egy 604 méter magas csúcs, amelyen egykor valóban állt egy vár. Még IV. Béla építtette, és feltehetőleg Eger 1552-es ostroma idején pusztult el. Egy legenda szerint Kompolti Kázmér várúr kihirdette, hogy az lesz a felesége, aki meg tud lovagolni egy ketrecben oda szállított oroszlánt. A helyi lovász lánya, Ilona képes volt erre, így ő lett a földesúr hitvese.

A Börzsönyben a Kálvária-hegy XVII. századi barokk szoborcsoportjának kedvéért érdemes végigmenni a hársfa-matuzsálemek között kanyargó csapáson. Odafentről szépen látszik a Nagy-Galla és a Kopasz-hegy.

A Mecsekben a Magyarürög melletti Éger-völgyből indulva kaptathatnak fel az Éger-tetőre, a Babás szerkövekhez. A monda szerint

két dölyfös család lakodalmas menete vált itt kővé,

mert nem voltak hajlandóak kitérni egymás útjából. A szerkő egyébként pogány eredetű szavunk, szent követ, áldozati helyet jelent. Kicsit odébb van a Zsongor-kő, ahonnan pazar a kilátás, de a korláton még egy szelfi kedvéért se másszanak át.

A Vértesben Csákberényből kezdhető körtúra a Kopasz-hegy–Alsó-cservágás–Aranyhegyi-szőlők–Csókakői vár–Buhin-völgy–Felső-cservágás–Gémförtés-völgy útvonalon.

Bárhová is mennek, öltözzenek fel rendesen.

„Szombaton hidegfront vonul át fölöttünk, a felhőzetből elszórtan eső, havas eső kialakulhat, és megszűnik a köd. Vasárnap és a jövő hét első napjaiban már anticiklon alakítja az időjárásunkat, emiatt pedig sok lesz a napsütés” – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Pátkai Zsolt.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a BÚÉK 20-at, a Téli Zalai körtúrákat, a Becsület-Bátorság útját, a Budapest Kupa Díjkiosztót és a Budai-hegység távoli csúcsai elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×