INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

outdoor

túraajánló

időjárás

Meteor az égbolton a hollókői vár felett 2019. augusztus 12-re virradóan. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj.

Láperdő lábasfákkal és egy vár, ami útjában van az ördögnek – ne hagyja ki!

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Koporsó alakú tanúhegy, láperdő lábasfákkal, rejtélyes kaptárkövek és egy vár, amit az ördög el akart bontatni – útvonalajánlatok azoknak, akik túrázással szeretnék tölteni a hétvégét.

A Balaton-felvidéken egy koporsó alakú tanúhegyre, a Csobáncra mehetnek fel Gyulakesziről. A csúcson a Tihanyi-félszigettől és a Keszthelyi-öbölig terjedő kilátás várja a vállalkozó kedvűeket. A tanúhegyeket azért nevezik így, mert az adott terület eredeti magasságát mutatják.

A Pest megyei Ócsa mellett, a Nagy-erdőben találják meg a Selyem-réti tanösvényt. Ez egy láperdő, ami egész évben víz alatt van, de maga az tanösvény jó minőségű földúton, akár gyerekekkel, sőt kerékpárral és kerekesszékkel is bejárható. A fekete vízben álldogáló égerfákat a magas támasztógyökereik miatt lábasfáknak nevezi a népnyelv.

Cserháton a kéktúra útvonal javasolt. Az alsótoldi temető mellől indulva a kilátóval koronázott Tepke érintésével, illetve a Dobogó-patak keresztezésével juthatnak el Felsőtold határába, onnan pedig a Szekerce-patak völgyébe, majd a Fekete-hegy, a Szár-hegy és Hollókő következik. Hollókő az egyik legenda szerint arról kapta a nevét, hogy

az ördög egy dajkaként dolgozó boszorkány kérésére hollóvá változtatta a fiait, akik így ki tudták szabadítani a boszorkány elrabolt úrnőjét.

Egy másik mítosz úgy tartja, hogy ők valódi, idomított hollók voltak, akik éjszakánként elhordták az épülő vár köveit, így kényszerítve ki az elrabolt asszony szabadon bocsátását.

A Pilisben a Nagy-Kopasz csúcsán a dzsenga nevű fajátékra hasonlító Dévényi-Antal-kilátó ér meg egy kis erőlködést. Dévényi Antal 1955 és 1982 között a Pilis kiemelkedően eredményes erdészetvezetője volt, javarészt neki köszönhető, hogy ezek a vidék nem kopár sziklából áll most. A Gerecsében Dorog és Bajót között kirándulhatnak. Felmehetnek például a Nagy-Getére.

A Mátrában Mátrakeresztesről a Csörgő-szurdok völgyét, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolyán pedig a kaptárköveket fedezhetik fel. A kaptárkövek kúp alakú sziklák, amelyekbe fülkéket faragtak. Szomolyán különösen sok ilyen van, de máshol, például Eger mellett is előfordulnak.

Vakablakos köveknek, köpüsköveknek, bálványköveknek és püspöksüvegnek is nevezik

ezeket az alakzatokat. Senki sem tudja biztosan, hogy milyen célt szolgáltak régen ezek a mélyedések. Lehet, hogy hamvak tárolására szolgáló síremlékek vagy bálványtartók voltak, de az is lehet, hogy méhészkedésre használták azokat.

Az időjárás hideg lesz, de milyen legyen decemberben?

Borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, néhól hószállingózás, esetleg ónosszitálás előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 Celsius-fok körül alakul, késő estére mínusz 2, mínusz 3-ra hűl le a levegő, tájékozatott Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Mecseki, a Bakonyi, a Mátrai, a Börzsönyi és a Vödörvölgyi Mikulást, valamint a Pilisi Liftet, a Bokod terepfutást és az Eszperantó Mikulás emléktúrát. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

191206 BEL1 1125 Outdoor programajánló - öf HZS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018