eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Videó: néma buboréktaxival álltak elő a franciák, a Szajnán cirkálnak majd

Egyelőre hétvégéken tesztelik, majd jöhet az éles bevetés.

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban. A szárnyashajó-elven működő új járművek célja, hogy csökkentsék a francia fővárosban rendszerint kialakuló dugókat.

Az úgynevezett Sea Bubble (tengeri buborék) nevű járművek egyelőre a hét végéig száguldoznak a Szajnán, majd tavasztól válhatnak rendszeresen bevethetővé - közölte a párizsi prefektúra.

A Sea Bubble-flotta tagjai fehér, zárt kis hajók, amelyek a vezető mellett négy utas szállítására alkalmasak. Mintegy

fél méterrel a víz felett suhannak a hajótest vízvonal alatti részén kialakított hidrodinamikai szárnyprofilok segítségével és akár az óránkénti 30 kilométeres sebességet is elérhetik. Elektromos motorjaiknak köszönhetően hangtalanok.

Üzemeltetőik szerint "lárma nélkül, hullámok nélkül, szén-dioxid-kibocsátás nélkül" közlekednek.

Egy Sea Bubble-tesztelés során már 2017-ben kipróbálhatta a járművet a Szajnán Anne Hidalgo párizsi polgármester is, aki a kezdetektől támogatta az újszerű vízitaxik ötletét.

Megalkotói szerint a hajók iránt érdeklődik már Genf, Zürich, Rotterdam és Amszterdam városa is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×