eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda egyik medencéje 2015. április 20-án. A fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszerében a Rudas a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot kapta meg, amelyet a tavaly szeptemberben átadott egymilliárd forintos fejlesztéssel érdemelt ki 12 minősített fürdő 21 szolgáltatóegysége közül.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A bérletes törzsvendégek megkérdezése nélkül változtatott rendszerén a Rudas

Elharapózott a nyílt színi szex a budapesti Rudas Fürdőben, ezért a létesítmény pénteken délutánonként megszüntette a férfiak kötényes fürdőzését, hogy több külföldi turista használhassa a törökfürdőt, olyanok is, akiket zavar a szeretkező férfiak látványa. Az intézkedés miatt azonban a régi törzsvendégek tiltakozni kezdtek.

A Rudas Gyógyfürdő és Uszoda már augusztus 12-én bejelentette honlapján, hogy szeptember 6-tól a kötényes fürdőzés péntekenként csak délután 12.45-ig tart, utána a thermálrészleg koedukált, és mindenkinek kötelező fürdőruhát viselnie. Indoklást nem fűztek az intézkedéshez, de a fürdő vezetése vasárnap a 444-et arról tájékoztatta, hogy a döntésüket a megnövekedett turistaforgalom és az elharapózott nyílt színi szex befolyásolta.

Utóbbi korábban a Király Fürdőben is probléma volt. A TV 2 2004-ben rejtett kamerás felvételeket készített az ott szeretkező férfiakról, amiből akkora botrány lett, hogy

a férfinapot először átmenetileg, 2011-ben pedig végleg megszüntették a Királyban. A vendégek közül ekkor sokan átmentek a Rudasba, most viszont onnan is kiszorulhatnak.

A korlátozást azonban nemcsak ők ellenzik, hanem a fürdő régi látogatói is, akik nyitottak egy Facebook-csoportot és indítottak egy online petíciót. A petíciózók egyike, Mátrai Mihály 25 éve jár a Rudasba, és most az InfoRábióban azt mondta, a fürdő vezetése olyan problémára hivatkozik, amelyet korábban képes volt kezelni.

"Körülbelül két éve voltak jelek arra, hogy valahogy elterjedt: itt »ezt« lehet csinálni. Ez már legalább egy éve probléma" - mutatott rá Mátrai Mihály, aki szerint

a férfiak viselkedése csak ürügy, valójában arról van szó, hogy a fürdő sokkal több külföldi turistát szeretne vendégül látni, mert amióta a Széchenyiben, a Gellértben és a Királyban is bevezették a koedukált fürdőzést, azóta sokkal több bevételük van.

"Megpróbálják, hogy hátha több lesz a vendég, ha azokat a turistákat, akik hétvégére jönnek, már péntek délután beengedik. De ezzel egy évszázados dolgot tesznek tönkre" - mondta Mátrai Mihály.

Sérelmezi, hogy a fürdő vezetője nem beszélt az éves bérletesekkel és a törzsvendégekkel a tervezett intézkedésről, csak kaptak egy tájékoztatót, hogy "innentől ez lesz". Szerinte nyilván ha a többség ezt akarja, akkor az ellen nem kell fellépni, de "egy évszázadok óta ápolt kultúrát" nem kell szétverni.

Mindazonáltal

a Rudas büszke a kötényes napokra, nem véletlen, hogy most sem szüntetik be teljesen.

A törökfürdőben hétfőn, szerdán és csütörtökön reggel 6-tól este 8-ig a férfiak részére továbbra is biztosított a kötényes fürdőzés, a nők pedig kedden vehetik igénybe ezt az országosan egyedülálló szolgáltatást.

Az InfoRádió megkereste a Rudas Gyógyfürdő vezetőjét és a Háttértársaság nevű melegjogi szervezetet is, utóbbi nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×