eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Szúnyoginvázió: itthon is lehet ok az aggodalomra, de nem a malária miatt

Trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok jelennek meg Magyarországon, de a legtöbb trópusi kórt így is külföldön kapják el a magyar betegek. A nyugat-nílusi láz betegszáma tavaly erősen megugrott, idén azonban újra visszaesett, és a malária terjedésére sincs sok esély Magyarországon – mondta az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológusa.

Molnár Zsuzsanna felhívta a figyelmet, hogy

a nyugat-nílusi lázat Magyarországon is el lehet kapni, de a malária, a chikungunya- és a dengue-láz az országon belül nem terjed.

A nyugat-nílusi láz tünetei enyhe fejfájás, gyengeség, izomfájdalom és láz. Sokaknál ezekkel a tünetekkel folyik le a kór, de egyes esetekben, idős, krónikus betegséggel küzdő embereknél akár agyvelőgyulladás, idegrendszeri probléma is felléphet, sőt halálos is lehet a betegség.

A nyugat-nílusi láz esetében tavaly jelentősen megugrott az esetszám, idén nyáron azonban kevesebb megbetegedést jelentettek. "2017-ig 3 és 50 közötti éves megbetegedésszám volt Magyarországon jellemző.

2018-ban Magyarországon is, és Európában is különleges helyzet állt elő, amikor jelentősen megnőtt a megbetegedések száma.

Ez részben köszönhető annak, hogy a média felhívta a figyelmet, az orvosok gondoltak rá, és küldtek diagnosztikus mintát a Nemzeti Népegészséügyi Központ víruslaboratóriumába, illetve valószínű, hogy a tavalyi tavasz és nyár kedvezett a szúnyogok szaporodásának - magyarázta a szakember. - Ebben az évben, az elmúlt hétig összesen nyolc megbetegedésről szereztünk tudomást."

Váltóláz, mocsárláz, hansági láz – így nevezi a népnyelv a maláriát, amely Magyarországon is ismert betegség volt a múltban. A maláriát terjeszteni képes szúnyogok ma is megtalálhatók az országban, de a Magyarországon diagnosztizált betegek mégis külföldön fertőződtek meg,

Magyarországon tehát nem terjed a kór

- szögezte le a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológusa.

"Hiába vannak itthon az Anopheles-féle szúnyogok, ha nincsen olyan fertőzőképes ember, akiből a maláriát, a plazmaódiumot fel tudják venni. 1998 és 2018 között az évi esetszám 4 és 21 között változott. Meg lehet kongatni a vészharangot, és természetesen nagyon kell figyelni, ezért is van a szigorú járványügyi figyelőrendszer, ezért vannak a biológiai és ökológiai kutatások, de a malária terjedésére nem sok esély van jelenleg Magyarországon" – fogalmazott.

Molnár Zsuzsanna hozzátette, az ANTSZ honlapján éves bontásban és heti jelentések formájában is bárki nyomon követheti a fertőző betegségek előfordulásának esetszáma Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×